Macron Oroszországban járt és Putyinnal tárgyalt

Franciaország elismeri Oroszország új nemzetközi szerepét, egyebek között a Közel-Keleten, de Moszkvának tiszteletben kell tartania partnerei érdekeit is – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök, miután csütörtökön megbeszélést folytatott orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal a Szentpétervárhoz közeli Sztrelna Konstantin-palotájában.

„Ez az újonnan megszerzett erős vezető szerep új felelősséggel jár. És tökéletesen megértem, hogy Oroszország több nemzetközi ügyben pótolhatatlan szerepet játszik” – mondta, hozzátéve, hogy a vezetésre való törekvés egyúttal arra kötelezi Moszkvát, hogy tiszteletben tartsa más szuverén államok érdekeit. Ezzel kapcsolatban a francia államfő azt javasolta vendéglátójának, hogy dolgozzanak ki közös megközelítéseket a nemzetközi kapcsolatokban, ami szerinte közelebb hozhatja Párizst és Moszkvát egymáshoz.

Putyin elmondta, hogy vendégével áttekintették az iráni atomalku egyoldalú amerikai felmondása nyomán kialakult helyzetet és a szíriai rendezés feladatait. Az orosz elnök szerint a felek egyetértettek az ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodások végrehajtásának fontosságában.

Putyin kifejezte Oroszország készségét arra, hogy minden szinten folytassa az együttműködést a konfliktus megoldására létrehozott „normandiai formátumban”, ugyanakkor azzal vádolta meg Kijevet, hogy nem törekszik a Donyec-medencei válság megoldására.

Sztrelna, 2018. május 24.
Emmanuel Macron francia államfő (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpétervári Gazdasági Fórum mentén tartott kétoldalú találkozójukon a nagyváros mellett fekvő Sztrelna Konsztantyin-palotájában 2018. május 24-én. (MTI/EPA/AFP pool/Kirill Kudrjavcev)

A 2014-ben Délkelet-Ukrajna fölött lelőtt utasszállító ügyével kapcsolatban Putyin leszögezte: Moszkva csak akkor ismerheti el a katasztrófával kapcsolatban folytatott nyomozás eredményét, ha abban teljes értékűen részt vehet. Kifogásolta, hogy Oroszországot kizárták a nyomozásból, ellentétben Ukrajnával, amely megsértette a nemzetközi szabályokat azzal, hogy nem zárta le a konfliktusövezet feletti légteret. Macron üdvözölte, hogy Moszkva kész együttműködni a nyomozással. Kifejezve a Hollandiával való szolidaritását, leszögezte, hogy Oroszországnak konstruktivitást kell tanúsítania az ügyben.

Az iráni atomalkuról szólva Macron kijelentette, hogy Franciaország továbbra is betartja annak rendelkezéseit, és hogy a megállapodás nem vesztette érvényét az Egyesült Államok egyoldalú kilépésével. Ugyanakkor nem zárta ki annak szükségszerűségét, hogy a meglévő egyezséget kiegészítsék. A francia elnök hangsúlyozta, hogy országának cégei a Washington által kilátásba helyezett szankciók ellenére nem fordítanak hátat az iráni piacnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szíriai válságról szólva Macron hangsúlyozta, hogy Párizs síkraszáll az arab ország szuverenitásának és területi épségének megőrzése mellett és hogy a rendezéshez folytatni kell a minél szélesebb körű párbeszédet. Közölte, hogy Franciaország 50 milliárd eurót szán a Szíriának nyújtandó humanitárius támogatásra.

Putyin sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy elmarad Donald Trump amerikai államfő és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető júniusra tervezett szingapúri találkozója„Mindannyian arra számítottunk, hogy a találkozó a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének kezdete lesz. Reméljük, hogy a párbeszéd újraindul és a találkozó létrejön majd” – fogalmazott az orosz elnök.

Macron azt hangsúlyozta, hogy a térségben folytatódnia kell a feszültségcsökkentésnek, a leszerelésnek és az atomfegyver-mentesítésnek, amelyben az ENSZ-nek különleges szerepet kell játszania.

  • Friss cikkünk a témában:

A kiberbűnözéssel szemben való közös fellépés témáját érintve Putyin elmondta: francia partnerével megvitatta a nemzetközi jog általánosan elfogadott normáinak, valamint az érdekeknek a kölcsönös tiszteletben tartását a kibertérben. Macron közölte, hogy vendéglátójával megállapodott a kiberbűnözéssel kapcsolatos információcsere új mechanizmusának létrehozásáról, valamint arról, hogy intézkedéseket hoznak a kibertérbeli magatartás általános szabályozásának kidolgozása érdekében.

A francia államfő elárulta, hogy a labdarúgó világbajnokság alkalmából vissza szándékozik térni Oroszországba, ami újabb alkalmat nyújt majd a legmagasabb szintű párbeszéd folytatásra.

Kirill Dmitrijev, a Közvetlen Beruházások Oroszországi Alapjának vezérigazgatója újságírókkal közölte, hogy a francia elnök látogatása alkalmából mintegy egymilliárd euró értékben írtak alá megállapodásokat a kétoldalú gazdasági együttműködésről. A felek emellett stratégiai dokumentumot fogadtak el az atomenergia békés célú felhasználásának terén való együttműködésről, a Novatek és a Total pedig megállapodott a 2023-ban beindítandó, évi 18 millió tonna cseppfolyós földgázt előállító Arktik-2 üzem létrehozásában történő együttműködésről.

Az Oroszországba munkalátogatásra érkezett Macron Abe Sindzó japán miniszterelnökkel és Christine Lagarde-dal, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójával együtt a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum díszvendége.

Putyin és Macron legutóbb tavaly Versailles-ban találkozott egymással, nem sokkal a francia elnök beiktatása után.

Forrás: MTI

Friss hírek