Irán maradna az atomalkuban, de feltételei vannak

Irán bizakodással tekint az ország atomprogramjáról szóló többhatalmi megállapodás jövőjére a szerződést aláíró országok képviselőivel folyatott pénteki bécsi tanácskozás után – fogalmazott Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes.

Pénteken volt az első alkalom, hogy Irán képviselői tárgyalóasztalhoz ültek az iráni atomprogram korlátozását szavatoló nukleáris egyezmény többi aláírójával, azaz Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Németországgal, Kínával és Oroszországgal. A magas rangú diplomaták tanácskozását Abbász Aragcsi és Helga Schmid, az Európai Külügyi Szolgálat főtitkára vezette.

A tárgyalást az indokolta, hogy Donald Trump amerikai elnök május 8-án bejelentette: országa kilép a megállapodásból, és újra életbe lépteti a korábban felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az Egyesült Államok kilép az iráni atomalkuból

Blokkoló rendelettel mentené az atomalkut az EU

Az ülés előtt diplomaták nem fűztek nagy reményeket a megbeszélésekhez annak fényében, hogy Washington azt ígérte: sokkal keményebb lesz Teheránnal szemben. Aragcsi azonban a pénteki tanácskozás után kijelentette: bizakodóbb, mint az ülés előtt volt. Mindazonáltal hozzátette: Teherán a szerződő országokkal folytatandó további tárgyalások fényében az elkövetkező hetekben eldönti, hogy fenntartja az atomalkut vagy az Egyesült Államokhoz hasonlóan kilép belőle.

A hivatalos nevén Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) lefektette, hogy bármelyik szerződő fél kilépése esetén ezt Irán is megteheti. A külügyminiszter-helyettes közölte: a „maradó” országok biztosították az iszlám köztársaságot arról, hogy az atomalkunak megfelelően érvényesülni fognak Irán érdekei.

Egy magas rangú iráni tisztségviselő korábban azt mondta: Teherán azt várja az európai országoktól, hogy május végéig előálljanak egy gazdasági csomaggal, amellyel a többhatalmi atomalku amerikai felmondásának hatásait kompenzálnák. Az iszlám köztársaság vezetése a legnagyobb hangsúlyt a banki és biztosítási rendszerre, valamint a közlekedésre fekteti – mondta Aragcsi.

Mihail Uljanov orosz nagykövet közölte, hogy szerinte minden szükséges tényező megvan az egyezmény fenntartásához, amennyiben mindegyik fél megfelelő politikai akarattal bír.

Az Európai Bizottság (RB) múlt héten indította meg az úgynevezett blokkoló rendelet aktiválását célzó eljárást, amely megtiltaná az európai cégek számára, hogy eleget tegyenek az Irán elleni amerikai szankcióknak, így próbálva életben tartani az Egyesült Államok által egyoldalúan felmondott iráni nukleáris megállapodást.

Az iráni atomalku betartását felügyelő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön arról adott ki közleményt, hogy Irán egyelőre az amerikai kivonulás ellenére is eleget tesz kötelezettségeinek.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »