A Hezbollah a harc részének tekinti az amerikai szankciókat

Az Egyesült Államoknak a Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezet ellen hozott szankciói nem ártanak a mozgalomnak, „a harc részét képezik” – jelentette ki televízióban sugárzott beszédében Haszan Naszrallah, a szervezet vezetője pénteken.

Naszrallah közölte: a mozgalomnak ugyan nem ártanak az amerikai szankciók, támogatóiknak viszont igen. A radikális szervezet vezetője szerint az amerikai nyomásgyakorlás a jövőben is folytatódik, és felszólította a Hezbollah támogatóit, hogy tartsanak ki. Úgy fogalmazott: az ellenállás bármely támogatója ellen hozott szankciók a harc részét képezik.

Naszrallah szerint természetesen rendkívül káros hatása van a libanoni szervezetek vagy cégek ellen hozott gazdasági büntetőintézkedéseknek, ezért nem is szabad őket alábecsülni. Hozzátette: a libanoni kormány felel a szankciók által érintett állampolgáraiért, és nem szabad megfeledkeznie róluk.

A libanoni mozgalom óriási fegyveres szárnnyal rendelkezik, amely aktívan részt vesz a szíriai konfliktusban a damaszkuszi kormány oldalán.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szervezet ugyanakkor pártként is működik, eddig is tagja volt a libanoni kormányzatnak, azonban a legutóbbi, május 6-i parlamenti választáson győzelmet aratott pártszövetsége, s az eddig jelentéktelen tárcákat betöltő Hezbollah-tagok jelentősebb pozíciókat kívánnak betölteni az alakuló kormányban.

Naím Kászim sejk, a Hezbollah libanoni síita mozgalom helyettes vezetője tintával megjelölt ujját mutatja, miután szavazott a libanoni parlamenti választásokon Bejrútban 2018. május 6-án. (MTI/AP/Haszan Ammar)

Az Egyesült Államok a szervezet forrásainak csökkentése céljából a múlt héten több szankciót is hozott a Hezbollah vezetése – köztük Naszrallah és helyettese – és vélt támogatóik ellen. Washington szankciós listára helyezett két üzletembert valamint öt vállalatot Európában, Nyugat-Afrikában és a Közel-Keleten.

Az Egyesült Államok terrorszervezetnek tekinti a jól felfegyverzett, Irán támogatását élvező Hezbollahot. Megfigyelők szerint azonban a Hezbollah elleni szankciókra annak fényében kerülhetett sor, hogy Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodásból. Ennek bejelentésekor Trump Iránt egyebek mellett a globális terrorizmus fő szponzorának nevezte.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »