A válság és a gyűlölet ellenére borítékolhatja győzelmét a venezuelai elnök

Nicolás Maduro venezuelai elnök szinte biztos lehet győzelmében a vasárnapi elnökválasztáson, mert nincs fajsúlyos ellenfele, és az ellenzék bojkottálja a választást, pedig a gazdaságilag romokban heverő és elszigetelt ország nélkülöző lakosságának 75 százaléka nem ért egyet azzal, ahogy az országot vezeti.

A Maduro befolyása alatt álló alkotmányozó nemzetgyűlés január végén rendelte el az eredetileg decemberben esedékes elnökválasztás előre hozatalát, nyilvánvalóan azért, hogy az elnök biztosíthassa hatalmának fennmaradását. Madurónak két ellenfele van, de a legfrissebb felmérések szerint támogatottságuk – ami legfeljebb proteszt-szavazatokat jelent – messze elmarad az övétől.

A választás kitűzésekor az ellenzék közös jelöltet akart indítani, aki felvehette volna a versenyt Maduróval, de a kormány befolyása alatt álló legfelsőbb bíróság kizárta a fő ellenzéki koalíciót (Demokratikus Egység Platformja, MUD) az elnökválasztásra való regisztrációból, mondván, hogy egyik jelölt sem kötődhet több párthoz. Maduro bírálói elítélték a bíróság döntését, annak újabb bizonyítékát látják benne, hogy a választási folyamat tele van igazságtalanságokkal.

Május elején a MUD az elnökválasztástól való távolmaradásra szólította fel a szavazópolgárokat – akiknek száma valamivel több mint 20 millió -, és arra kérte az elnök minden kihívóját, hogy lépjen vissza a jelöltségtől. Ennek ellenére jelölt maradt Henri Falcon 56 éves nyugalmazott katonatiszt és a 48 éves Javier Bertucci protestáns lelkész, üzletember. Henry Ramos Allup volt parlamenti elnök, a MUD egyik vezetője azt mondta: nagyarányú távolmaradás várható a választáson – ez elérheti akár a 60 százalékot is.

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi parlamenti választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el.

Elemzők becslése szerint Maduro elődjének és mentorának, a 2013-ban elhunyt Hugo Cháveznek 1999-es hatalomra kerülése óta 3-4 millió venezuelai emigrált, a legtöbben a szomszédos Kolumbiába.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Latin-Amerika nagy része is bírálta az általában decemberben megrendezett elnökválasztás előre hozatalát májusra, és azt, hogy nem átláthatók az előkészületek, nem biztosított a szabad választás.

Egyébként annak ellenére, hogy előre hozták a választást, az új elnök mandátuma majd csak jövő januárban kezdődik el.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »