Ismét a Hamász gázai állásait lőtte Izrael

Az izraeli légierő csütörtök hajnalban ismét csapást mért a Hamász gázai övezeti létesítményeire, válaszul az övezetből izraeli területet ért géppuskatűzre.

A hadsereg közlése szerint az izraeli vadászgépek a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista szervezet „terrorista infrastruktúrájának” hét épületét támadták a palesztin terület északi részén, ebből négyet egy katonai komplexumban, további hármat pedig egy fegyvergyártással kapcsolatos helyszínen.

A légicsapásokat megtorlásul hajtották végre, arra válaszul, hogy a Gázai övezetből nehézgéppuskatűz érte az övezet északi végénél található izraeli települést, Szderótot. Előzőleg szerdán egy izraeli páncélos már tűz alá vette a Hamász egy támaszpontját.

Gáza, 2018. május 15.
Palesztin tüntetők égő gumiabroncsok füstjében bontják az Gázai övezetet Izraeltől elválasztó szögesdrótkerítést Gáza városától keletre 2018. május 14-én. A nap folyamán több tízezer palesztin tiltakozott az amerikai nagykövetség Tel-Avivből Jeruzsálembe való átköltöztetése miatt. A palesztin övezet és Izrael határán zajló összecsapásokban 60 palesztin vesztette életét, és közel háromezren megsérültek az izraeli hadsereg fegyveres válaszlépése nyomán. (MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Az izraeli biztonsági erők hétfőn 60 embert lőttek le a Gázai övezet határkerítésénél tüntető és a kerítésen áttörni próbáló palesztinok közül. A hadsereg állítása szerint az agyonlőtt palesztinok többsége az Izrael által terrorszervezetnek tartott palesztin Hamász mozgalom tagja volt.

A Hamász hétfőn több tízezer palesztint mozgósított, hogy a határon tüntessenek a Földközi-tenger partján található keskeny földsáv izraeli és egyiptomi blokádja, valamint az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe történt áthelyezése ellen.

Az izraeli hadsereg sokak szerint aránytalan fegyverhasználata széles körű nemzetközi felháborodást váltott ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »