Maradtak kérdések, de már épül az Északi Áramlat-2

Elkezdődött kedden az Északi Áramlat-2 földgázvezeték németországi szakaszának építése – közölte a kivitelezésre és a vezeték üzemeltetésére alapított projekttársaság, a Nord Stream 2 AG. 

A Gazprom orosz állami energiaipari vállalat érdekeltségébe tartozó cég közleménye szerint öt kotróhajó kezdte el a vezetékpár lefektetéséhez szükséges előkészületeket a Balti-tenger Greifswald-öböl nevű területén. A munkálatokat az illetékes német hatóság, a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi bányafelügyeleti hivatal január 31-án kiadott határozata alapján végzik – tették hozzá.

nsp2-transshipment-3-large-rgb

Az Északi Áramlat-2 vezeték építéséhez használt csöveket rakodnak egy szállítóhajóra a németországi Mukran kikötőjében. Kép forrása: Nord Stream 2 AG

A közlemény szerint a finnországi hatóságok is megadták a vezeték megépítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges engedélyeket, és már ott is megkezdődtek a tengeri előkészítő munkálatok. Az engedélyezési eljárás Oroszországban, Svédországban és Dániában a tervezetteknek megfelelően halad, további engedélyek kiadása a következő hetekben és hónapokban várható – áll a közleményben.

A beruházással két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswald mellett fekvő Lubminnál éri el a német partot.

Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország kiiktathatja Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

Az Északi Áramlat-2 Ukrajnának fájhat a legjobban

A Gazprom nem fizet kártérítést és nem szállít gázt Ukrajnának

A német kormány sokáig üzleti alapú, politikai vonatkozást nélkülöző beruházásként értelmezte a többek között Ukrajna és Lengyelország által élesen bírált fejlesztést. Angela Merkel német kancellár azonban idén tavasszal módosította álláspontját, Petro Porosenko ukrán államfővel április elején Berlinben folytatott megbeszélése után kijelentette: nem fordulhat elő, hogy az Északi Áramlat-2 miatt Ukrajnának semmiféle jelentősége nem lesz az orosz gáz szállításában.

Az orosz földgáz tranzitja Ukrajnának bevételi forrás és stratégiai ügy, ezért Ukrajna további szerepének tisztázása nélkül nem lehetséges a beruházás megvalósítása – tette hozzá Angela Merkel, kiemelve, hogy a vezeték „nemcsak gazdasági projekt, természetesen politikai tényezőket is figyelembe kell venni”.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »