Hollandiától is kapott egy pofont az orosz vírusirtó óriás

Nemzetbiztonsági kockázatok miatt a holland kormányhivatalokban fokozatosan felhagynak a Kaspersky Lab orosz informatikai cég vírusirtó szoftvereinek használatával – jelentette be kedden a hágai kormány.

Ferd Grapperhaus igazságügyi miniszter arról számolt be, hogy a védelmi minisztériumnak és más kulcsfontosságú tárcáknak bedolgozó vállalatoknak is azt ajánlják, hogy szüntessék be a Kremllel való együttműködés gyanújába keveredett Kaspersky Lab programjainak használatát. Hozzátette, hogy a moszkvai székhelyű cégnek az orosz törvények értelmében támogatnia kell a biztonsági szolgálatok munkáját, Oroszország ráadásul kiterjedt offenzív kibertevékenységet folytat, amelynek többek között Hollandia is célpontja.

„A tényezők ezen kombinációja miatt arra a megállapításra jutottunk, hogy fennáll a kormány és a létfontosságú szolgáltatások elleni digitális kémkedés, illetve szabotázs kockázata. Nemzetbiztonsági okokból a Kaspersky vírusirtó programok használatának fokozatos beszüntetése mellett döntöttünk” – hangsúlyozta Grapperhaus a De Volkskrant című holland napilap beszámolója szerint.

A cég közleményben reagált a bejelentésre: visszautasították a feltételezéseket, továbbá kiemelték, hogy nagyon csalódottak a pusztán „elvi aggodalmakon alapuló döntés” miatt, ugyanis „a vállalat soha nem segített egyetlen kormánynak sem a kiberkémkedésben és nem is fog”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Kaspersky Labnak több mint 400 millió felhasználója és 270 ezer vállalati ügyfele van világszerte. A sajtó híreiben emlékeztettek rá, hogy Jevgenyij Kaszperszkij, az orosz cég alapítója és vezérigazgatója a KGB iskolájába járt, és a vállalat korábban már elismerte, hogy dolgozik az FSZB orosz biztonsági szervezetnek. A Kaspersky azonban mindig hevesen cáfolta, hogy hírszerzési tevékenységet folytatna az orosz kormányzat számára.

A Kremllel való együttműködés gyanújába keveredett Kaspersky Labra alaposan rájárt a rúd az utóbbi hónapokban. Az amerikai kormány szeptemberben tiltotta be az informatikai cég termékeinek használatát a kormányhivatalokban. A Kaspersky, amelynek vírusirtó programjait széles körben a legjobbaknak tartják, ennek hatására be is jelentette, hogy bezárja washingtoni irodáját, miután elvesztette kormányzati ügyfeleit. A moszkvai székhelyű cég tavaly decemberben pert indított az amerikai kormány ellen, mert úgy véli, Washington megfosztotta a tisztességes eljáráshoz való jogtól.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »