Az USA nem egy vesztes a hiperszonikus fegyverkezési versenyben

Sokan aggódnak amiatt, hogy az Egyesült Államok elveszíti a hiperszonikus fegyverkezési versenyt Oroszországgal és Kínával szemben. Szakértők szerint azonban nem biztos, hogy a dolog ennyire fekete-fehér.

Az iparági szakemberek érvelése szerint ugyanis az USA nem hasonlítható össze a másik két országgal, lévén más célt tűzött ki, mint a hiperszonikus fegyverekként ismert nagysebességű rakéták fejlesztése.

A hiperszonikus eszközök ötször gyorsabbak, mint a hangsebesség, és jellemzően kétféle formában gyártják őket: robotrepülőgép vagy egy olyan ballisztikus rakéta, amely képes visszatérési manővert végrehajtani. Többen úgy vélik, hogy Washington Peking és Moszkva mögött kullog, mivel utóbbi kettő gyakrabban végez sikeres teszteket az említett fegyverekkel.

Tény, hogy Harry Harris admirális, az USA Csendes-óceáni Parancsnokságának vezetője elmondta februárban, hogy az ország „elmarad” a kínai hiperszonikus fejlődéstől. John Hyten, az amerikai atomfegyvereket irányító parancsnok pedig elmondta, hogy az Egyesült Államoknak „nincs semmilyen védelme egy hiperszonikus fegyver ellen”.

Hyten megjegyzései közvetlenül azután láttak napvilágot, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a törvényhozás két háza előtt március 1-jén elmondott beszédében az ellenség által felderíthetetlen és elfoghatatlan, manőverező nukleáris fegyverek kifejlesztéséről számolt be. Ugyanezen a napon a Pentagon egyik vezető tisztviselője elmondta a médiának, hogy az amerikai hiperszonikus kutatás alulfinanszírozott.

Kapcsolódó cikkeink:

„Kemény fegyverkezési verseny folyik a hiperszonikus technológia terén, és sokan úgy gondolják, hogy az Egyesült Államok elveszíti azt. Ugyanakkor sok szempontból az Egyesült Államok más játékot játszik, mint Kína és Oroszország” – vélte James Acton atomfizikus, a Carnegie Endowment for International Peace kutatóintézet Nuclear Policy Programjának társigazgatója. „Peking és Moszkva a nukleáris robbanófejek szállítására alkalmas rakéták fejlesztésére összpontosít, míg Washingtont a nem nukleáris robbanófejek szállítása érdekli” – magyarázta.

„Az elért eredmények összevetése nem mérvadó, hiszen az országoknak más céljaik vannak” – erősítette meg Zoe Stanley-Lockman szingapúri védelmi elemző. „Amire az Egyesült Államok törekszik, az sokkal nehezebb” – fejtette ki, elmagyarázva, hogy a nem nukleáris hiperszonikus rakétákat jóval kisebb célpontok megsemmisítésére tervezik, így a pontosság elengedhetetlen. Ezzel szemben „a nukleáris fegyverrel felszerelt repülőgépek nem igényelnek ugyanolyan pontosságot”.

Az USA pedig nemsokára eléri célját. „Az Egyesült Államok nagyon régóta tesztel nem nukleáris robbanófejeket, ami viszont előnyt jelent a jelenlegi erőfeszítések során, ezért nem hiszem, hogy le lenne maradva a hiperszonikus fegyverkezési versenyben” – fogalmazott Acton.

  • Az Egyesült Államoknak azért „fel kell kötni a gatyát”
Kína már 2020-ra kiegyenlítheti az amerikai légifölényt, lévén a gyors technikai fejlődés a kínai hadiiparban – különösen a harci gépekről kilőhető levegő-levegő rakétarendszerek – megváltoztatják a játékot a nyugati légierő és a globális fegyverkereskedelem számára.

A kínai rakéták átalakítják a fegyverhatalmi egyensúlyt

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »