Az USA feloldhatja az Észak-Korea elleni szankciókat

Amennyiben Phenjan eleget tesz az elvárásoknak, az Egyesült Államok feloldhatja az Észak-Korea elleni szankciókat – mondta Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója egy vasárnapi televíziós interjúban.

Pompeo a Fox televíziónak nyilatkozva leszögezte: ha Észak-Korea beleegyezik atomfegyverprogramja teljes felszámolásába, olyan gazdasági fellendülésnek, jólétnek nézhet elébe, amely „vetekszik majd Dél-Koreáéval”.

A külügyminiszter Donald Trump elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-én, Szingapúrban esedékes csúcstalálkozójára utalva hangsúlyozta: „még távolról sem jelenthetjük ki, hogy mindent elértünk, amit akartunk”. Mint kifejtette, „rendkívül sok munka áll még előttünk és bár árgus szemmel figyelünk a kockázatokra is, forró óhajunk, hogy Kim elnök stratégiai változást hajtson végre”. Az amerikai diplomácia irányítója szerint, ha ezeket a kívánt változásokat az észak-koreai vezető végrehajtja, akkor Donald Trump és kormányzata felkészült rá, hogy biztosítsa „a sikeres átmenetet”.

A miniszter üdvözölte az észak-koreai állami sajtóban hétvégén megjelent hírt, miszerint Észak-Korea május 25-ig bezárja a kísérleti atomrobbantások helyszínét. „Az amerikaiaknak és a világnak egyaránt jó hír ez” – fogalmazott.

Phenjan, 2018. május 10. Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt elsõ titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke fogadja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert (b) Phenjanban 2018. május 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Phenjan, 2018. május 10.
Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke fogadja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert (b) Phenjanban 2018. május 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Pompeo beszélt a Kim Dzsong Unnal tartott találkozóin szerzett személyes benyomásairól is. Elmondta, hogy az észak-koreai vezető „profi módon tárgyal”, követi a nyugati sajtóban megjelenteket, sőt Pompeo szerint még a Fox televízióban elhangzott interjúját is megnézi majd.

Mike Pompeo nyilatkozott Észak-Koreáról a CBS televízió „Szemben a nemzettel” című vasárnapi politikai vitaműsorának is, s abban szintén Észak-Korea várható gazdasági fellendülését emelte ki. Amerikai magántőkét, amerikai vállalkozókat, amerikai beruházásokat ígért, és e tekintetben az észak-koreai energetikai ipart és mezőgazdaságot említette meg, olyan ágazatokként, amelyeknek okvetlenül szükségük van segítségre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »