A negyedik katalán elnökjelölt sem lesz a spanyol kormány kedvence

A független katalán köztársaság létrehozásával mindenki jogokat nyerne – jelentette ki Quim Torra függetlenségpárti katalán elnökjelölt hétfőn a barcelonai parlamentben hétfőn mondott beszédében az elnökválasztás második körének kezdetén.

A politikus hangsúlyozta: az önálló katalán köztársaság megteremtése az Európa és a világ felé tekintést, a haladást jelenti. Az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) párt képviselője a szombaton tartott első szavazáskor nem kapta meg a 135 tagú parlament abszolút többségének, azaz 68 képviselő igen szavazatát. A jogszabályok lehetőséget adnak a voksolás megismétlésére, itt már az egyszerű többség, vagyis 66 támogató szavazat is elegendő a győzelemhez. Ez alapján Torrát várhatóan hétfőn elnökké választják a parlamenti vita végén rendezett szavazáson.

Quim Torra parlamenti beszédében ismét megemlékezett azokról a függetlenségi politikusokról, akik külföldön vagy előzetes letartóztatásban vannak, és név szerint felsorolta őket. Mindannyiuk ellen a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt zajlik bírósági eljárás.

Az új katalán elnökjelölt is előzetes letartóztatásban van

A harmadik katalán elnökjelöltet is letartóztatták

Talán nem kerül börtönbe a legújabb katalán elnökjelölt

Az elnökjelölt felszólalása elején meghatározta mondanivalója három legfontosabb pontját:

  • Az első, hogy továbbra is Carles Puigdemont leváltott vezetőt tartja Katalónia legitim elnökének.
  • A második, hogy célja az október 1-i függetlenségi népszavazáson kapott felhatalmazás alapján az önálló katalán köztársaság építése.
  • A harmadik pedig a társadalmi kohézióra és gazdasági prosperitásra irányuló kormányprogram bemutatása.

Utóbbiban olyan konkrét célok szerepelnek mint például 1100 eurós bruttó minimálbér bevezetése, vagy kizárólag megújuló energiaforrások használatának elérése 2050-re. Továbbá újra előterjesztenének 16 olyan törvényt, amelyet a spanyol kormány panasza alapján az alkotmánybíróság korábban felfüggesztett.

  • Megválasztották
Katalónia elnökévé választotta a függetlenségpárti Quim Torrát a barcelonai parlament hétfőn.

Az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) párt jelöltjére 66 képviselő szavazott igennel, 65 nemmel, és négyen tartózkodtak a név szerinti nyilvános voksolásnál.

Forrás: MTI

Friss hírek