Visszatért az ebola és Trump az egyik szövetségese

Mialatt Afrikában egy újabb ebola-járvány van kitörőben, az egyetlen lehetséges motiváció a kutatások leállítása mögött pusztán az lehet, hogy Barack Obama alatt kezdődött a finanszírozásuk – számol be a Foreignpolicy.com.

Amikor Donald Trump elnök bejelentette, hogy felmondja az Iránnal kötött atomalkut, azzal egyidejűleg a Fehér Ház indítványozta a források megvonását egy sor egészségügyi projekttől. Ezek között a gyermekegészségügy és az idősek biztosítása (Medicare) mellett szerepel az ebolaprogram is. A két intézkedésnek látszólag nincs köze egymáshoz, de valójában ugyanaz az elvi alap húzódik meg a döntések mögött. Ez pedig nem más, mint nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva lebontani Obama elnök örökségét.

15,4 milliárd dollár: csepp a tengerben

„Ezennel bejelentem 38 költségvetési tétel érvénytelenítését, összesen 15,4 milliárd dollár értékben” – áll Trump kiadáscsökkentő javaslatában, mely elsősorban az egészségügyi ellátás és a tengeren túli katasztrófa-elhárítás területeit érinti. A törvény szerint a kongresszusnak 45 napja van elfogadni, vagy megvétózni a megszorító csomagot, de arra is van lehetősége, hogy további indoklást kérjen a Fehér Háztól az intézkedések szükségszerűségéről. A 4,1 billiós szövetségi költségvetés tükrében a 15,4 milliárd dolláros lefaragás egészen jelentéktelen, a kormányzati költőpénz fél százalékát sem teszi ki, és a márciusban életbe lépett 2018-as összevont költségvetési törvényben tátongó 440 milliárdos lyuk sem lesz látványosan kisebb tőle. Magyarán teljesen esélytelen, hogy Trump döntésének a fiskális felelősség, a deficitcsökkentés vagy a szövetségi költségvetés kiegyenlítésére való törekvés volnának a mozgatórugói.

Trump Obama-ellenes motivációi az R18-27-es pontban válnak nyilvánvalóvá, mely azt a 252 millió dollárt vonja meg a katasztrófa-elhárítástól, melyet még a 2015-ös költségvetési évben különítettek el a Sierra Leonéban, Libériában és Guineában több mint 11 300 életet követelő ebola-járvány idején. Obama felismerte, hogy a Nyugat-Afrikában pusztító vírus nemzetbiztonsági kockázattá válhat, így durván 1 milliárd dollárt kért a kongresszustól, melyet a betegséggel küzdő három ország megsegítésére szánt. Ebből az összegből finanszírozták az amerikai fegyveres erők, valamint az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) helyszíni jelenlétét több mint egy évig. Az ebből megmaradt 252 millió dollárt arra tartalékolták, hogy ebből finanszírozzák a helyi hatóságok fellépését egy esetleges új járvány esetén.

A lehető legfantasztikusabb időzítés

Az ebola alap megszüntetését bejelentő elnöki döntés szinte egy időben született az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményével, melyben a Kongói Demokratikus Köztársaság területén újra lecsapó vírusról tudósítanak. A betegség egy sor falut érint jelenleg, melyek néhány mérföldnyire találhatóak a háború sújtotta Kongói Köztársaság határaitól, köztük a Tumba tó partján elterülő Bikoro nevű kisvárossal. Kongó immáron kilencedjére kényszerül szembenézni az ebolajárvánnyal és a mostani adatok (21 betegből 17 halott) azt mutatják, hogy a 81%-os mortalitási rátával dolgozó vírus semmivel sem veszélytelenebb, mint elődei voltak. Egyszerűen nincs értelmezhető oka a kórokozó elleni küzdelemre félretett 252 millió dollár megvonásának egy új járvány kitörése idején, mely akár amerikaiakat is veszélyeztethet, ha csak az nem, hogy elpusztítsanak egy Obama által elkezdett programot pusztán azért, mert ő hívta életre.

Ugyanígy személyes okai lehetnek az egykori külügyminiszter, Hillary Clinton alatt létrehozott katasztrófa-elhárítási alap megszüntetésének is. A mintegy 30 millió dolláros tételt diplomáciai küldetéseknek, élelmiszer csomagok szállításának, katasztrófavédelmi szakemberek helyszínre juttatásának finanszírozására szánták, melyekkel lényegében háborúkat és egyéb humanitárius kataklizmákat tudnának megakadályozni.

Megvonások otthon is

Az amerikai szegények egészségügyi ellátására fordított költségek megnyirbálása régi vágya a Fehér Háznak. Trump megvonásai 1,9 milliárd dollárt vennének ki a Gyermek Besorolási Tartalék Alapból és mindössze 500 milliót hagynának benne. További 5,1 milliárd dollár tűnne el a Gyermek Egészségbiztosítási Programból (CHIP), mely megfizethető áron nyújtott egészségbiztosítást azon gyermekek számára, akiknek a családja túl sok pénzt keresett ahhoz, hogy részt vehessen a Medicaid programban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mindezt összevetve a 7 milliárdos elvonás hatása megsemmisítő lehet a CHIP-re és egyúttal az amerikai középosztályra nézve is, ráadásul országos szinten mintegy 9 millió gyermek sorsát érinti. A Fehér Ház és a többnyire konzervatív republikánusokat tömörítő „Szabadság” kongresszusi frakció már többször próbálkoztak a CHIP finanszírozásának megtorpedózásával, ám szembesülniük kellett azzal, hogy a választók a program életben tartását prioritásként kezelik.

Donald Trump amerikai elnök rendeletet ír alá Irán elleni szankciók visszaállításáról a washingtoni Fehér Házban 2018. május 8-án, miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. (MTI/AP/Evan Vucci)

Donald Trump amerikai elnök rendeletet ír alá Irán elleni szankciók visszaállításáról a washingtoni Fehér Házban 2018. május 8-án, miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. (MTI/AP/Evan Vucci)

A kisgyermekek egészségügyi ellátási forrásainak megvágására vonatkozó javaslatnak lehet azonban egy másik célja is: ez lehet Trump adukártyája a Kongresszussal szemben, amivel ráveheti a képviselőket az Obama által bevezetett közegészségügyi program, az Obamacare  megszüntetésére, amivel már többször próbálkozott, de eddig minden alkalommal komoly ellenállásba ütközött.

A labda jelenleg a képviselőház és a szenátus térfelén pattog. Chuck Schumer, a Demokraták frakcióvezetője így fogalmazott egy sajtóközleményében: „Ez egy ideológiai alapú támadás. A legkonzervatívabb érdekeknek megfelelni és eközben a középosztály és az alacsony jövedelmű háttérből származó gyerekeket hátrányba hozni, majd örülni annak, hogy a leggazdagabbak és a legnagyobb cégek hatalmas adókedvezményekhez jutottak”.

Harapófogóban a demokraták

Megvan annak is a veszélye, hogy a kompromisszum érdekében még a liberális demokraták is elfogadhatják Trump megszorító csomagját abban az esetben, ha az elnök eláll a CHIP bedarálásának szándékától. Ez óriási hiba lenne, mivel ezzel egy olyan programot mentenének meg, melyet amúgy is oldaltól függetlenül támogat a választók elsöprő többsége és közben beáldoznák Obama közegészségügyi intézkedéseit, melyek között bizony a tengeren túli konfliktusok és járványkitörések megakadályozása is szerepel és végeredményben az amerikaiak védelmét szolgálja.

Trump sorozatosan kimutatja megvetését a tudomány, a közellátás, a diplomácia és a külföldi segélyezés területei iránt. Ahogy Bill Gates is megállapította egy, a Fehér Házban történt nemrégi látogatása alkalmával, Trumpnak ki kellene neveznie valakit a Tudomány és Technológiai Hivatal élére, mivel jelenleg senki nem tölti be ezt a posztot, Trump hivatalba lépése óta még mindig üresen áll. Nincs senki a környezetében, aki elmagyarázná neki, hogy egy libériai kórház higiéniaprogramja csökkentheti az esélyét annak, hogy egyszer csak feltűnik valaki, veszélyes kórokozóval a szervezetében egy dallasi kórházban.

A Kongresszus tagjainak el kellene utasítaniuk Trump csomagját, mivel az egyáltalán nem segít az adócsökkentések által megjelent óriási deficiten, viszont kifejezetten káros és veszélyes az amerikai emberek egészségére és biztonságára nézve.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Foreignpolicy.com

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »