Kína terjeszkedését is fékezné az új maláj miniszterelnök

Meglepetésre a 92 éves Mahathir Mohamed volt miniszterelnök vezette ellenzéki tömörülés aratott győzelmet a szerdán közzétett hivatalos eredmények szerint a malajziai parlamenti választásokon. A 31 millió lakosú délkelet-ázsiai országban több mint 14 millió szavazásra jogosult embert vártak az urnákhoz, a szavazóhelyiségekben több mint 70 százalékos részvételi arányt jegyeztek fel.

A választási bizottság egyik tisztségviselője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Mohamed vezette Pakatan Harapan (PN, a Remény Szövetsége) 112 képviselői mandátumot nyert, míg a Najib Razak miniszterelnök vezette, az országot 61 éve kormányzó Barisan Nasional (BN, Nemzeti Front) 76 helyet szerzett a 222 fős parlamentben. A BN először veszített azóta, hogy Malajzia 1957-ben függetlenné vált Nagy-Britanniától.

A kormányfői posztért indult Mahathir Mohamad volt malajziai miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Kuala Lumpur közelében fekvő Petaling Jayában 2018. május 10-én, miután a 92 éves Mohamed vezette ellenzéki Pakatan Harapan (PN, a Remény Szövetsége) megnyerte az előző napi előrehozott parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Fazry Ismail)

A kormányfői posztért indult Mahathir Mohamed volt malajziai miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Kuala Lumpur közelében fekvő Petaling Jayában 2018. május 10-én, miután a 92 éves Mohamed vezette ellenzéki Pakatan Harapan (PN, a Remény Szövetsége) megnyerte az előző napi előrehozott parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Fazry Ismail)

A 92 éves Mohamed 22 éven keresztül, 2003-ig volt az ország miniszterelnöke. Bár visszavonult a politikától, később visszatért, és csatlakozott az ellenzékhez. Állítása szerint azért, mert felháborította az egykori pártfogoltjával, Razakkal kapcsolatosan kirobbant korrupciós botrány.

A The Wall Street Journal amerikai napilap és a Sarawak Report londoni székhelyű oknyomozó portál 2015-ben feltárta, hogy a kormányfő 2,67 milliárd ringgitnek (a jelenlegi árfolyam szerint csaknem 180 milliárd forintnak) megfelelő összeget irányított át a teljes mértékben a kormány ellenőrzése alatt álló 1Malaysia Development Berhad (1MDB) stratégiai fejlesztési alaptól saját bankszámláira.

Mind Najib, mind az 1MDB cáfolta, hogy bűncselekmény történt. A malajziai ügyészség egyik vizsgálata 2016 januárjában felmentette a miniszterelnököt e vádak alól. Az AP hírügynökség szerint az ügy nagy hangsúlyt kapott az ellenzéki kampányban, amelynek lényege az volt, hogy „megvédik Malajziát a korrupt elittől”.

Mahathir Mohamed közölte, hogy az új kabinet a jogállamiság helyreállítására fog törekedni, és nem készül megtorlással a korrupciós botrányba keveredett, hivatalban lévő Najib Razak miniszterelnökkel szemben. Mohamed ugyanakkor hozzáfűzte: eljárást indítanak azokkal szemben, akikről kiderül, hogy törvényt sértettek.

Kína sem örülhet

Mahathir Mohamed győzelme a Kína Új Selyemút programja keretében tervezett projekteket is megakaszthatja, az ellenzéki vezető ugyanis  kampányában a korrupciós vádak mellett azért kritizálta a kormánypártot, mert véleménye szerint kiárusították az országot a kínai befektetőknek, és több olyan projektre írtak alá szerződéseket, melyek Malajzia számára nem létfontosságúak, viszont rendkívüli eladósodással járnak. Emiatt  Mahathir Mohamed kampányának egyik eleme volt, hogy újratárgyalna néhány szerződést a kínai féllel.

Mahathir elmondta, hogy összességében nincs problémája Kína Új Selyemút programjával, de azt is hozzátette – vélhetően a Dél-Kínai-tenger vitatott hovatartozású területeire gondolva – hogy „nem szeretnénk több hadihajót látni a térségben, mert a hadihajók még több hadihajót vonzanak. „

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ezek a megjegyzések pedig éppen azon évek után érkeztek, amikor Kína igencsak szorosra fűzte kereskedelmi kapcsolatait Malajziával. Köszönhetően az eddigi miniszterelnök, Najib Razak fogadókészségének, az Economist Intelligence Unit riportja szerint az ország tavaly már a kínai tőkebefektetések negyedik legnagyobb célpontja volt, miközben 2015-ben még csak a 20. helyen állt ebben a rangsorban.

Jelenleg is rengeteg vasúti és kikötőépítési projekt áll a megvalósítási szakasz előtt, a Citi elemzése szerint a következő két évtizedben mintegy 400 milliárd ringgit (kb. 101 milliárd dollár) összegben várhatóak kínai befektetések. Ezek közül az egyik olyan beruházás, amit Mahathir kiemelt, egy 688 kilométer hosszú vasúti összeköttetés a keleti parton, mely 13 milliárd dollárba kerülne, és a China Communications Construction nevű cég építené ki.

Az új miniszterelnök áprilisban úgy nyilatkozott az állami működtetésű Bernama hírügynökségnek, hogy felülvizsgálná a projekt szükségességét, és ha szükséges, le is állítaná a fejlesztést. 

A Fidelity International egy jegyyzetében úgy vélte, hogy az új kormány várhatóan visszaküldi a tervezőasztalra a nagyobb léptékű infrastruktúra-projekteket:

„Mahathir a múltban úgy nyilatkozott, hogy megszabadul az olyan szükségtelen mega-projektektől, mint a nagysebességű vasút, mert nem ért egyet azok finanszírozásával – az országnak túl nagy terhet kellene magára vállalnia ezek megvalósításához.”

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / MTI/AP/dpa/EFE/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »