Megugrottak a román bérek

Márciusban 15,5 százalékkal volt nagyobb a nettó átlagbér Romániában a tavalyi harmadik hónaphoz képest – közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

A bruttó átlagbér márciusban elérte a 4488 lejt (304 ezer forint), a nettó átlagbér 2704 lej (183 ezer forint) volt. Mind a bruttó, mind a nettó átlagbér 8,7 százalékkal nőtt februárhoz képest. Az infláció figyelembe vételével a reálbér márciusban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben, februárhoz képest 8,4 százalékkal emelkedett.

A növekedés főleg annak tudható be, hogy márciustól az egészségügyben dolgozók nettó átlagbére 22,3 százalékkal emelkedett a statisztikai intézet által közölt adatok szerint, az oktatásban pedig 18,4 százalékos átlagos nettó bérnövekedést jegyeztek. A közigazgatásban a jövedelmek ennél jóval szerényebben, 1,3 százalékkal emelkedtek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A béremelések ellenére az elmúlt hetekben az egészségügyben dolgozók elégedetlenek voltak amiatt, hogy a különböző pótlékoknak a bérekhez viszonyított 30 százalékos korlátozása következtében az asszisztenseknek és a kórházak kisegítő személyzetének csökkent a nettó jövedelme. A dolgozók hétfőn kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, péntekre pedig általános munkabeszüntetést hirdettek.

A felek kedden ismét tárgyalóasztalhoz ültek és tizenegy órás egyeztetést követően bejelentették: megállapodásra jutottak, így bizonyos esetekben a pótlékok meghaladhatják a bér 30 százalékát, illetve bérkiegészítést kapnak azok, akiknek csökkent a nettó jövedelme. A szakszervezet így elállt a péntekre meghirdetett általános sztrájktól.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »