Újabb ország helyezi át izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe

Paraguay május végéig Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét – közölte hétfőn egy paraguayi kormányszóvivő és az izraeli külügyminisztérium.

Paraguay ezzel a harmadik ország az Egyesült Államok és Guatemala után, amely Jeruzsálembe helyezi át izraeli nagykövetségét.

„Horacio Cartes paraguayi elnök azt tervezi, május végéig Izraelbe látogat, hogy megnyissa a nagykövetséget Jeruzsálemben” – mondta közleményében Emmanuel Nahshon izraeli külügyi szóvivő. Később a paraguayi kormány egy név nélkül idézett szóvivője megerősítette, hogy Cartes a tervek szerint május 21-én vagy 22-én Izraelbe látogat e célból.

Vászil Abu-Juszuf, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet egy magas rangú tisztségviselője a bejelentésre reagálva kijelentette: „a döntés szembemegy a nemzetközi joggal, és támogatja az izraeli megszállást”.

Paraguay izraeli nagykövetsége jelenleg Tel-Aviv közelében található.

  • Előzmények
Jimmy Morales guatemalai elnök tavaly december végén jelentette be, hogy május 16-án áthelyezik országa izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, két nappal az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetségének május 14-ére tervezett megnyitója után.

Donald Trump amerikai elnök december elején közölte, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és átköltöztetik az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe. Döntése nagy felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki a muszlim országokban. A zsidók szerint Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa, míg a palesztinok annak keleti, Izrael által megszállt részén képzelik el leendő államuk központját.

2018. május 21-én hétfőn az Egyesült Államok és Guatemala után Paraguay is Jeruzsálembe helyezte át Tel-Avivból izreli nagykövetségét Horacio Cartes paraguayi elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök,is részt vett az új nagykövetség hivatalos jeruzsálemi átadási ünnepségén. A követségnek, akárcsak a múlt szerdán átadott guatemalai külképviseletnek, a Malcha technológiai park biztosít otthont Jeruzsálemben. Este a külügyminisztériumban fogadást adtak az újabb – egy héten belül harmadik – költözés tiszteletére. Netanjahu a ceremónián mondott beszédében méltatta a Paraguay és Izrael közötti kiváló kapcsolatokat, emlékeztetett rá, hogy a dél-amerikai ország támogatta Izrael megszületését, és mellé állt a nemzetközi diplomáciában. „Fogadják nem csak kormányunk, hanem Izrael népének mély háláját is. Emlékezünk a barátainkra, nincsenek Önöknél jobb barátaink” – mondta Netanjahu az ünnepségen, s hangsúlyozta, hogy Paraguay befogadott a nácik elől menekülő zsidókat is. „Szívem mélyéből értékelem ezt az országot, amely bátran védi a békés élethez fűződő jogát, és dicséretesen virágzó gazdaságú államot épít saját és gyermekei jövőjének biztosítására”- felelte Cartes. A Palesztin Hatóság – válaszul Paraguay lépésére – arra kérte az arab és a muzulmán országokat, hogy szakítsák meg diplomáciai kapcsolataikat Guatemalával és Paraguayjal – értesült a Háárec című izraeli újság honlapja. Donald Trump amerikai elnök decemberben jelentette be, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és múlt hétfőn hivatalosan áthelyezték az amerikai követségi épületüket a városba. Ez a döntés tiltakozást váltott ki a palesztinok körében, akik szintén Jeruzsálemet szeretnék jövendő államuk fővárosának.

 

Kapcsolódó cikkünk: Többen követnék az USA példáját Jeruzsálem ügyében

Forrás: MTI/EFE/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »