Külföldi részvényekkel bővít a prágai tőzsde

Mintegy harminc külföldi cég részvényeivel lehet majd kereskedni a közeljövőben a prágai tőzsdén – közölte az E15 című cseh gazdasági napilap hétfőn, magukat megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva. 

Az újság értesülései szerint a prágai tőzsdén megjelenik például a francia Société Générale pénzügyi csoport, amelynek tulajdonában van a cseh Komercní banka, az egyik legnagyobb cseh bank.

A cseh gazdasági napilap úgy tudja, a prágai tőzsdén a külföldi cégek részvényeivel az úgynevezett dual listing keretében lehet majd kereskedni, azaz olyan, más tőzsdén már bevezetett vállalatok részvényei kerülhetnek így forgalomba, amelyek érdekeltek a csehországi piacon. A prágai tőzsdén hasonló módon már most is lehet kereskedni az osztrák Erste és a VIG csoportok részvényeivel, amelyek számára a fő értékpapírpiacot a bécsi tőzsde jelenti.

Csehországi ügyfelek számára a dual listing azért kedvező, mert az új papírokat cseh koronáért tudják megvenni, és nem más, külföldi tőzsdén kell azokat beszerezniük, továbbá portfóliójuk is bővülhet a külföldi részvényekkel – nyilatkozta Milan Vanícek, a J&T Bank elemzője a CTK hírügynökségnek.

Az E15 úgy tudja, a külföldi vállalatok részvényeit a prágai tőzsde a Wood & Company, a Patria Finance és a Raiffeisen Centrobank pénzügyi és tanácsadó cégekkel együttműködve viszi piacra. A lap úgy véli, hogy ez a lépés hozzájárulhat a cseh részvénypiac fellendítéséhez. Tavaly éves összehasonlításban majdnem 30 milliárd koronával 138,8 milliárd koronára csökkent a prágai tőzsdén megkötött üzletek értéke, miközben tíz éve, 2007-ben a prágai tőzsde forgalma még meghaladta az ezer milliárd koronát.

Jirí Kovarík, a prágai tőzsde szóvivője az E15 értesüléseit nem kívánta kommentálni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »