Letartóztatási parancsot adtak ki a VW volt vezetője ellen

Letartóztatási parancsot adtak ki az amerikai hatóságok Martin Winterkorn, a Volkswagen volt vezetője ellen a német autógyár környezetvédelmi csalása ügyében – közölte pénteken az amerikai vádhatóság szóvivője a dpa német hírügynökséggel.

Előző nap ismertté vált, hogy egy nagyesküdtszék Detroitban vádat emelt Martin Winterkornnal szemben. A vádemelés már márciusban megtörtént, de eddig titokban tartották, nyilvánosságra hozatalát a VW éves németországi igazgatósági ülésére időzítették.

A vádirat szerint a csaláson kívül a 2015-ben lemondását benyújtó VW-vezetőt az amerikai környezetvédelmi törvények megszegése érdekében folytatott összeesküvéssel, illetve a hatóságok félrevezetésével is gyanúsítják. Németországban a brunschweigi ügyészség nyomoz többek között csalás gyanúja miatt a 70 éves volt vállalati vezető ellen.

epa06710188 (FILE) - Former CEO of German car manufacturer Volkswagen (VW), Martin Winterkorn, fixes his tie prior to the start of the balance press conference in Berlin, Germany, 12 March 2015 (reissued 04 May 2018). Former Volkswagen CEO, Martin Winterkorn, has been indicted on fraud charges in the US over its efforts to conceal compliance with US federal emission standards.  EPA/JOCHEN LUEBKE  GERMANY OUT

A Volkswagen (VW) német autógyártó korábbi vezérigazgatója, Martin Winterkorn egy 2015-ös sajtótájékoztató előtt Berlinben. (Újra kiadva: 2018. május 4-én. EPA/JOCHEN LUEBKE)

Az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA) 2015 szeptemberében vádolta meg a céget azzal, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amely érzékeli, ha mérik a motor károsanyag-kibocsátását. Így az autók a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálták. A csalást akkor már legalább hat éve folytatta a gyár az EPA szerint. Az ügy világszerte a vállalat mintegy 11 millió gépjárművét érintette, ezek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el.

Winterkorn a botrány kipattanása után nem sokkal lemondott. Tavaly januárban azt vallotta berlini parlamenti meghallgatásán, hogy sokáig nem tudott a csalásról, és ha tudott volna, akkor leállíttatta volna. A Volkswagen kezdetben azt állította, hogy a szoftverről csak alacsony szintű vezetők tudtak. A volt elnök-vezérigazgató feltehetőleg Németországban tartózkodik.

Maga a VW tavaly ismerte el a csalást, az igazságszolgáltatás akadályozását és a hamis tanúzást az amerikai igazságügy-minisztériummal kötött megállapodása keretében. A megállapodás szerint a cég 4,3 milliárd dollár kártérítést fizet, ezen felül 25 milliárd dollárt költ az Egyesült Államokban az autótulajdonosok, a környezetvédelmi hivatalok, a szövetségi államok és a kereskedők követeléseinek kielégítésére, valamint felajánlotta, hogy visszavásárol 500 ezer környezetszennyező autót.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »