Kriptopénzes luxushotel Venezuela legújabb húzása a válság enyhítésére

Az önmagát „hétcsillagos” szállodaként reklámozó caracasi Humboldt hotel a súlyos pénzügyi és politikai válságban lévő Venezuelában az első olyan szálloda, amelynek szolgáltatásaiért a vendégeknek az ország petro nevű kriptovalutájával kell fizetniük – erről Nicolás Maduro venezuelai elnök beszélt a felújított szálloda megnyitási ceremóniáján.

Az egyébként hiperinflációval és pénzromlással küzdő dél-amerikai ország elnöke tavaly decemberben jelentette be, hogy a Humboldt lesz az első hétcsillagos létesítmény Venezuelában.

„Az általunk nyitott hoteleknek, illetve az ország összes szállodájának is természetesen van engedélye arra, hogy a fizetséget konvertibilis (átváltható) valutában fogadják el, de ez a hotel, a Humboldt lesz az első, amelyikben minden szolgáltatást petróval kell majd megtéríteni” – idézte az államfőt az Unión rádió honlapja. Maduro egyben kifejezte azt a reményét is, hogy a jövőben a turizmus válhat a venezuelai gazdaság egyik hajtóerejévé.

A szállodákat világszerte hagyományosan egytől ötig terjedő skálán értékelik a szolgáltatások minősége és választéka szempontjából, a hétcsillagos besorolás viszont nem hivatalos, legtöbbször a szállodák maguk reklámozzák így a szolgáltatásaik minőségét.

Venezuela február 20-án bocsátotta ki kriptovalutáját, amelynek fedezetét az ország olajtartaléka adja.

A venezuelai kormány részben a kriptovaluta kibocsátásával tervezi helyreállítani a megroppant gazdaságot, és hivatalos magyarázat szerint felvenni a harcot az Egyesült Államok által irányított pénzügyi „blokáddal” szemben.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott, hivatalos adatok szerint tavaly az infláció 2600 százalék volt, az idei évben pedig egyes szakértők szerint elérheti akár a 14 ezer százalékot is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »