Szkripal-ügy: nem lehet, hogy mindenki hazudik

Milos Zeman cseh elnök csütörtökön elismerte, hogy Csehország, ha kis mennyiségben is, de állított elő és tárolt a Novicsok osztályú idegbénító hatóanyagból, amit később megsemmisített. Az orosz külügyminisztérium szóvivője még március közepén jelezte, hogy a méreg Csehországból is származhatott.

Egyre jobban körvonalazódnak a brit kormány csalásai – írta Facebook-bejegyzésében pénteken Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

„A köd oszladozik, és Theresa May kormányának számos csalása egyre jobban körvonalazódik” – írta. Zaharova felhívta a figyelmet arra, hogy a May-kormány hazugságát, miszerint a brit szakemberek megállapították, mely országban állították elő a Szkripalék megmérgezéséhez felhasznált vegyi anyagot, éppen a Porton Down-i brit katonai laboratórium vezetője cáfolta.

A szóvivő hazugságnak nevezte azokat a brit állításokat is, amelyek szerint Moszkvának, rossz történelmi magatartásából kiindulva, indítéka volt Szkripalék megmérgezésére. Zaharova azt állította, hogy London a saját nemzeti érdekeinek kielégítése érdekében „rendszeresen megsérti a nemzetközi jogot, az etikát és az erkölcsöt”. Mint írta, Oroszország korábban felsorolt több okot is, amelyek a brit provokáció indokául szolgálhattak.

Zaharova a cseh államfő nyilatkozatára hivatkozva megcáfolt hazugságként jellemezte Theresa Maynek azt az állítását, miszerint Novicsokot csakis Oroszországban állíthattak elő.

Milos Zeman a Barrandov cseh kereskedelmi televízióban csütörtökön kijelentette:

„A védelmi minisztérium Brno városában lévő tudományos-kutató intézetében tavaly novemberben kísérleteket végeztek az A-230-as nevű idegbénító méreggel. Mennyisége nagyon kicsi volt. A tesztelést követően (teljesen) megsemmisítették.” A cseh katonai hírszerzés szerint az A-230 a Novicsok idegmérgek osztályába tartozik.

A szóvivő újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Moszkva kétségbe vonja azokat az adatokat, amelyeket Ahmet Üzümcü, Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) főigazgatója közölt a Szkripalék ellen megkísérelt merénylethez felhasznált méreg mennyiségével kapcsolatban. Üzümcü a The New York Times beszámolója szerint kijelentette, hogy nagyjából 50 és 100 gramm közötti – a kutatási célokra alkalmazott mennyiségnél jóval több – folyékony halmazállapotú idegmérget használtak fel a salisbury-i gyilkossági kísérlethez.

A brit védelmi minisztérium által kiadott fotón a brit hadsereg emberei dolgoznak a Maltings Shopping Centre környékén, Salisbury-ben, Nagy-Britanniában, 2018. április 24-én. EPA/CPL PETE BROWN / BRITISH MINISTRY OF DEFENCE

A brit védelmi minisztérium által kiadott fotón a brit hadsereg emberei dolgoznak a Maltings Shopping Centre környékén, Salisbury-ben, Nagy-Britanniában, 2018. április 24-én. EPA/CPL PETE BROWN / BRITISH MINISTRY OF DEFENCE

„Szakértők szerint 50-100 gramm mérgező hatóanyag – már ha arról az anyagról van szó, amit Nagy-Britannia említett, és amelyről az OPCW falai között folyt a szó – elegendő ahhoz, hogy ne csak két embert, hanem a környező városrészek összes lakóját megmérgezzék. Ez a két ember pedig nemcsak életben maradt, ahogy azt nekünk állítják, de a brit hatóságok közlése szerint a szervezetük normálisan működik” – mondta Zaharova.

Az orosz külügyi szóvivő azzal vádolta meg Londont, hogy cenzúrát alkalmaz, és akadályozza azoknak az értesüléseknek a sajtóba való kiszivárgását, amelyek „alátámasztanák a brit kormány részességét ebben az oroszellenes provokációban”. Zaharova szerint a brit vezetés megtiltotta, hogy a sajtó foglalkozzon Szkripal állítólagos, brit hírszerzésbeli tartótisztjével, Pablo Millerrel, valamint Millernek az Orbis Business Intelligence üzleti hírszerző céggel fennálló viszonyával. Emlékeztetett rá, hogy ennek a cégnek dolgozott az a Christopher Steele is, aki lejárató dossziét állított össze Donald Trump amerikai elnök állítólagos moszkvai viselt dolgairól.

Tegyük hozzá, hogy a Steele-dosszié állításait Donald Trump és kampánycsapata természetesen teljes mértékben tagadta, ugyanakkor az utóbbi hónapokban Robert Mueller nyomozása során fény derült néhány dologra, mely mégis igaznak bizonyult.

Donald Trump személyes ügyvédje, Michael Cohen például hónapokon keresztül állította, hogy sohasem járt Prágában, Mueller viszont bizonyítékot talált arra, hogy mégis – ezzel pedig a Steele-dosszié egyik információját erősítette meg.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Zeman bejelentése megerősítette, hogy a Szkripal-üggyel kapcsolatos brit álláspont „tarthatatlan”, valamint, hogy ez a történet „abszolút provokatív és kalandor” jellegű. Peszkov ugyanakkor hangsúlyozta, a cseh elnök nem állította azt, hogy hazájában éppen azt az anyagot állították elő, amellyel Szkripalékat állítólag megpróbálták megmérgezni. Emlékeztetett arra, hogy Moszkva korábban nagyfokú bizonyossággal hangoztatta azt a feltételezést, miszerint a hatóanyagot a világ több országában is előállíthatták.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Peszkov pénteken kijelentette azt is: Oroszország továbbra sem tudja elfogadni azt, hogy Nagy-Britannia megtagadja tőle a Julija Szkripalhoz való konzuli hozzáférést, megítélése szerint megsértve ezzel a vonatkozó bécsi egyezményt. Mint mondta, Moszkvának továbbra sincs tudomása arról, hogy hol tartózkodik a volt orosz-brit kettős ügynök orosz állampolgárságú lánya, de továbbra is azon dolgozik, hogy érvényesíthesse a konvenció által szavatolt jogait.

  • Előzmények
Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt idén március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. A támadást mindketten túlélték.

Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként az MI6 brit külső hírszerzés ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a mérgezéses merénylettel Oroszországot gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. Az ügy miatt 29 ország utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt.

Áll a bál Nagy-Britanniában a mérgezéses ügy miatt

Forrás: MTI / The Guardian / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »