Lengyelország további engedményeket tesz az EU felé

A lengyel szejm honlapján közzétették pénteken a legfelsőbb bíróságról szóló törvényjavaslatot, amely figyelembe veszi az Európai Bizottságnak a Lengyelországgal szemben indított jogállamisági eljárásban megfogalmazott újabb ajánlásait. A változások alapján Varsó a 7. cikk szerinti eljárás visszavonását várja Brüsszeltől.

Április közepén a lengyel parlament már elfogadta az említett jogszabály egyes, Brüsszel ajánlásaival megegyező módosításait – ennek megfelelően többek között enyhülnek a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentésére vonatkozó előírások. Ezt a törvénymódosítást csütörtök este jóváhagyta a lengyel államfő is.

A szerdán benyújtott, pénteken közzétett újabb módosítások a legfelsőbb bírósághoz benyújtható úgynevezett rendkívüli panaszra vonatkoznak. A rendkívüli panasz intézménye a lengyel bírósági reform egyik eleme, az ilyen kérelmek nyomán a legfelsőbb bíróság fellebbezési eljárásban felülvizsgálhatja az alacsonyabb szintű törvényszékek ítéleteit, akár 20 évre visszamenőleg is.

A tavaly decemberben elfogadott megoldás szerint ezt a panaszt nyolc lengyel közjogi intézmény kezdeményezhette. Brüsszel aggodalma többek között arra vonatkozott, hogy a korábbi ítéletek széleskörű felülvizsgálata sértené a jogállamiságot. Az új módosító tervezet két alanyra: a főügyészre és az emberi jogi szóvivőre szűkíti azok körét, akik a kezdeményezés jogával élhetnek. Ez Varsó szerint biztosítja, hogy csak a kirívó jogsértések felülvizsgálatára kerülhetne majd sor.

A másik javasolt módosítás a legfelsőbb bíróságnál alkalmazandó ülnökökre vonatkozik. Őket az eredeti megoldástól eltérően nem az igazságügyi miniszter, hanem az államfő nevezné ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szóban forgó módosítási javaslatokat Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben ismertette Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével. „Még nem jutottunk el a megállapodásig, de jó irányban haladunk” – jelentette ki a találkozó után Timmermans, megjegyezve, hogy végleges álláspontja a lengyel parlament munkájának eredményétől függ.

Czaputowicz reményének adott hangot, hogy a brüsszeli testület az újabb módosítási javaslatok nyomán visszavonja az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást, amelyet tavaly decemberben Varsóval szemben kezdeményeztek.

Bejelentések szerint az Európai Bizottság május 14-én alakítja ki álláspontját az általa megfogalmazott ajánlások teljesítéséről, illetve a Lengyelországra vonatkozó 7. cikk szerinti eljárás további sorsáról.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »