Közeledik egymáshoz Franciaország és Ausztrália

A francia-ausztrál partnerségi viszony elmélyítését szolgáló megállapodásokat írt alá szerdán Sydneyben Emmanuel Macron francia elnök és Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő.

Közös sajtótájékoztatójukon Macron elmondta, hogy céljuk egy mélyebb partneri viszony kiépítése a két ország között az Indiai- és a Csendes-óceán térségében. Turnbull hozzátette, hogy a két ország vállvetve harcol a terrorizmus, illetve azok ellen, akik alá akarják ásni a demokráciát.

A két vezető több kétoldalú egyezményt is kötött, elmélyítendő a francia-ausztrál partnerséget. Az egyik megállapodás arról szól, hogy a két ország hadserege kölcsönös logisztikai támogatást nyújt egymásnak, illetve szándéknyilatkozatot írtak alá a kiberbiztonsági együttműködésről. Macron támogatásáról biztosította Ausztrália szándékát, hogy szabadkereskedelmi megállapodást kössön az Európai Unióval. A két fél között heteken belül megkezdődhetnek erről tárgyalások.

Sydney, 2018. május 2. Emmanuel Macron francia államfõ (b) és Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök a sajtótájékoztatójuk végén a másodlagos ausztrál kormányfõi rezidencia, a sydney-i Kirribilli Ház kertjében 2018. május 2-án. (MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas)

Sydney, 2018. május 2.
Emmanuel Macron francia államfő (b) és Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök a sajtótájékoztatójuk végén a másodlagos ausztrál kormányfői rezidencia, a sydney-i Kirribilli Ház kertjében 2018. május 2-án. (MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas)

Macron szót ejtett az iráni atomalkuról is, megismételte álláspontját, miszerint szükség van a Teheránnal kötött megállapodás kiterjesztésére, de a jelenlegi egyezmény tiszteletben tartása mellett.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja és Németország, illetve Irán 2015 júliusában állapodott meg a Teherán atomprogramját szabályozó átfogó közös cselekvési tervről. Az alku 2016 januárjában lépett a megvalósítás szakaszába. Donald Trump amerikai elnök többször is kilátásba helyezte a megállapodás felbontását, mert szerinte az nem akadályozza meg, csupán elodázza annak lehetőségét, hogy Irán nukleáris fegyvert fejlesszen ki. Trump május 12-én dönt arról, hogy felmondja-e az atommegállapodást, és újabb büntetőintézkedéseket léptet-e életbe.

„Akármi lesz is a döntés, elő kell készítenünk egy szélesebb körű egyezményt, mert azt gondolom, senki sem akar háborút a régióban, senki sem akarja növelni a feszültséget” – fogalmazott Macron.

A francia elnök szerint három fő új területtel kell kiegészíteni az atomalkut. Egyrészt rendelkeznie kell a 2025 utáni nukleáris tevékenységről, továbbá vonatkoznia kell az iráni ballisztikus rakétaprogram jobb ellenőrzésére, harmadrészt pedig korlátozni kell Irán befolyását a régióban, főként Irakban, Szíriában, Libanonban és Jemenben.

Forrás: MTI/dpa/Reuters/Hszinhua

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »