Nehézkesen megy a menekültek integrációja Németországban

Németországban a résztvevők 48,7 százaléka érte el az elvárt szintet tavaly a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) szervezésében tartott nyelvi és integrációs tanfolyamokat záró vizsgán – írták hétfőn német lapok a hivatal kimutatása alapján.

A rendszerint fél évig tartó, 600 tanórás nyelvi és 100 tanórás országismereti kurzusból álló tanfolyamon 2017-ben 399 578 külföldi – többnyire menedékkérő – vett részt első alkalommal. Közülük a nyelvi teszten 289 751-en vettek részt, és 48,7 százalék érte el az elvárt szintet, a nyelvtudás mérésére szolgáló úgynevezett Közös Európai Nyelvi Referenciakeret B1-es fokozatát, amely elég a boldoguláshoz a mindennapokban. További 40,8 százalék az A2-es szintet érte el, 10,5 százalék pedig az alatt teljesített.

Az elvárt szint alatti eredmények 50 százalékot meghaladó aránya a BAMF szerint több tényezőnek tulajdonítható. A tanfolyamok résztvevői közül vannak, akik megbetegednek, mások elköltöznek vagy munkát vállalnak. Számít az igazolatlan hiányzás és az is, hogy számos menedékkérő olyan traumákkal küszködik, amelyek akadályozzák a tanulást.

A befolyásoló tényezők között szerepel továbbá a tanulás kultúrájának hiánya is, ez azokra jellemző, akik a hazájukban nem tudtak iskolába járni – áll a lapjelentésekben, amelyek a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi újság beszámolóján alapulnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek