A francia munkavállalók elégedetlenek Macronnal

A francia munkavállalói oldal nagyon elégedetlen Emmanuel Macron elnök megválasztásával – mondta a CGT francia szakszervezeti szövetség vasutas ágazatának nemzetközi titkára.

David Gobé szerint Macronból csak azért lett elnök, mert a második fordulóban a szélsőjobb jelöltje volt az ellenfele. Nem rá voksoltak tehát, hanem a szélsőjobb ellen – jelentette ki.

Az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában elhangzott interjúban a szakszervezeti vezető az elmúlt hetekben elindított vasutassztrájk kiváltó okairól kifejtette: Emmanuel Macron vasúti reformterve három alapelvet akar rájuk „kényszeríteni”. Az egyik a vállalat privatizációja, vagyis meg akarja változtatni a francia vasút jogállását, hogy megnyithassa a befektetők előtt. Emellett meg akarja változtatni a vasutasok jogállását, meg akarja nyirbálni a jogaikat – emelte ki. Hozzátette: mindez a fizetéseket is érintené, mivel a reform után több magánvállalat jönne létre, az alkalmazottakat beleegyezésük nélkül helyeznék „ide vagy oda”.

Elmondása szerint így olyan helyzet keletkezik majd, amelyben a törvény ugyan előírja a szociális egyeztetést, azonban egy a béreket a lehető legalacsonyabban tartó új vezető áll majd szemben a munkavállalókkal, miközben ők meg akarják őrizni jelenlegi juttatásaikat és munkakörülményeiket.

A titkár emlékeztetett: mindezek miatt a múlt héten több nagyvárosban is tartottak tüntetéseket, demonstrációkat. Átlagosan három vasutasból egy sztrájkol, és terveik szerint három hónapon át minden öt napból kettőn sztrájkolni fognak, így minden vasutas részt vehet a munkabeszüntetésben. A sztrájk második ciklusa május harmadikán és negyedikén lesz. A szakszervezeti titkár megfogalmazása szerint „nagyon kemények” lesznek.

Elmondta, hogy Franciaországban 165 ezer vasutas dolgozik, 30 ezer kilométernyi vasúti pálya van, ebből most 9 ezret akar a kormány megszüntetni.

Montpellier, 2018. április 19. A CGT francia szakszervezeti szövetség tagjai és támogatói tüntetnek a francia kormány politikája ellen a dél-franciaországi Montpellierben 2018. április 19-én. Egy közelmúltban készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 58 százaléka elégedetlen az egy éve megválasztott Emmanuel Macron államfõ tevékenységével, míg 42 százalék elégedett. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Montpellier, 2018. április 19.
A CGT francia szakszervezeti szövetség tagjai és támogatói tüntetnek a francia kormány politikája ellen a dél-franciaországi Montpellierben 2018. április 19-én. Egy közelmúltban készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 58 százaléka elégedetlen az egy éve megválasztott Emmanuel Macron államfő tevékenységével, míg 42 százalék elégedett. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Macron intézkedéseit kritizálva David Gobé felidézte, hogy  az év elején a nyugdíjasok nyolcvan százalékának csökkentették a nyugdíját, ezért az ő köreikben is óriási a felháborodás. Emellett a tavaly elfogadott új munkajogi szabályozás hátrányosan érinti azokat a munkavállalókat is, akiknek valamilyen okból – például végkielégítésként – jogi úton kártérítést ítéltek meg, ezeket a juttatásokat ugyanis maximálták. Minden munkáltatónál csökkentek a szakszervezeti jogosultságok – jelezte.

Emmanuel Macron „ultraliberális” politikájával szintén elégedetlenek a vállalatoknál, még azoknál is, amelyek részben állami tulajdonban vannak – mutatott rá.

Gobé kifejtette: bár Emmanuel Macronnak valóban többsége van a parlamentben, mivel Franciaországban jogilag létezik a rendeleti kormányzás lehetősége is, a törvényeket nem vitatják meg a parlamentben. A kormány előterjeszti, azonban nem bocsátják vitára, csupán néhány módosítás kerül a Nemzetgyűlés elé. A szakszervezeti vezető szerint ez történt a francia vasúti reformmal is, amelynek a vitája mindössze 24 óra 7 percig tartott. A szenátusban is csupán néhány pont kerül napirendre a kormány szövegtervezetéből, és júniusban már el is fogadják a törvényt – vélte.

„A kormánynak megvan a többsége, de mi egy forradalmi nemzet vagyunk, és tudjuk, hogy meg kell hallgatni, amit a francia nép, az utca embere mond. Ők pedig párbeszédet akarnak, ám az ország vezetői e helyett erőltetett menetben haladnak előre” – fogalmazott.

David Gobé kijelentette, hogy nincsenek politikai céljaik, szakszervezetként kívánnak harcolni. Tárgyalásokat követelnek a reformról, mert a jelenlegi formájában rossznak tartják. Ha Macron nem akarja ezt, akkor vissza kell vonnia a javaslatot – szögezte le. Szerinte arról van szó, hogy a bérből és fizetésből élők alkotják a választók többségét, és velük egyetlen kormány sem állhat tartósan szemben.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »