Orosz-török-iráni együttműködésről tárgyaltak Szíria kapcsán

Oroszországnak, Törökországnak és Iránnak segítenie kell Szíria kormányát abban, hogy megtisztítsa országát a terroristáktól – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában az után, hogy tanácskozott török és iráni kollégáival.

Hozzátette: a három országnak együtt kell működnie abban is, hogy Szíria ne darabolódjon szét a nyolcadik éve tartó polgárháború lezárását célzó erőfeszítések során. Moszkva, Ankara és Teherán „igazán érdekelt abban, hogy Szíria egységes állam maradjon” – fejtette ki az orosz külügyminiszter.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a háromoldalú megbeszélésen elismételte, hogy a rendezést célzó különböző fórumoknak nem szabad versenyezniük egymással. Szavai szerint eddig csak az asztanai tárgyalások jártak konkrét eredményekkel a szíriai konfliktusban, más nemzetközi kezdeményezések nem. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy az asztanai tárgyalások folytatását részesíti előnyben.

A három ország bábáskodik a szíriai ellenzék és kormány közt 2017 óta zajló asztanai tárgyalások szervezése és lebonyolításába felett, miközben Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege Oroszország és Irán katonai támogatásával egyre közelebb kerül az Aszad ellen lázadó erők teljes legyőzéséhez.

Moszkva, 2018. április 28. Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter, Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (b-j) kezet fog közös sajtóértekezletük végén Moszkvában 2018. április 28-án. Az orosz-iráni-török külügyminiszteri találkozó résztvevõi a szíriai helyzetrõl tanácskoztak. (MTI/EPA/Szergej Csirikov)

Moszkva, 2018. április 28.
Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter, Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (b-j) kezet fog közös sajtóértekezletük végén Moszkvában 2018. április 28-án. Az orosz-iráni-török külügyminiszteri találkozó résztvevői a szíriai helyzetről tanácskoztak. (MTI/EPA/Szergej Csirikov)

A három ország külügyminisztere Moszkvában egyeztetett a veszélybe került iráni atomalku ügyében is. Zaríf újfent kijelentette, hogy elfogadhatatlanok Donald Trump amerikai elnöknek azok a követelései, amelyek az Iránnal 2015-ben kötött nukleáris megállapodás felülvizsgálatára irányulnak.

Az amerikai elnök tervek szerint május 12-én dönt arról, hogy felmondja-e a szerinte „katasztrofális” egyezményt, és újabb büntetőintézkedéseket léptet-e életbe Iránnal szemben. Trump kételkedik benne, hogy Teherán eleget tesz kötelezettségeinek, holott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) értékelése szerint Irán betartja a megállapodást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szerződést aláíró másik öt nagyhatalom, Oroszország, Kína, Németország, Nagy-Britannia és Franciaország eltökélt a szerződés megmentésében, mivel úgy látja, ez a legjobb mód arra, hogy megakadályozzák, hogy Irán atombombát állítson elő.

Az iráni külügyminisztérium főigazgatója, Abdul-Reza Faradzsi szombaton Teheránban arra figyelmeztetett, hogy országa abban az esetben is ki fog lépni a hatoldalú megállapodásból, ha úgy alakul, hogy „az semmilyen gazdasági haszonnal nem szolgál” számára.

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »