A NATO továbbra is tárt karokkal várja a csatlakozni kívánó országokat

A NATO kapui továbbra is nyitva állnak a csatlakozni szándékozó országok előtt – emelte ki Jens Stoltenberg főtitkár az észak-atlanti szövetség pénteki külügyminiszteri találkozóját követően.

A katonai szervezet vezetője brüsszeli sajtóértekezletén kijelentette: a nyitott kapuk politikája történelmi siker, európaiak milliói számára hozott stabilitást, békét és virágzást, ezért a NATO ajtaja továbbra is nyitva marad. Leszögezte: az esetleges csatlakozásról kizárólag a belépni vágyó ország, valamint a NATO huszonkilenc tagállama dönt, másnak nincs ebbe beleszólása vagy vétója. Megfigyelők szerint Stoltenberg ezzel egyértelműen Oroszországra utalt.

Mike Pompeo új amerikai külügyminiszter arról számolt be a találkozón, hogy Donald Trump elnök még nem döntötte el, felmondja-e az iráni nukleáris megállapodást, ha azonban nem hajtanak végre jelentős változtatásokat a szerződésben, akkor valószínűleg ezt fogja tenni. „Egyelőre nincsen döntés, folyik a munka, de nem valószínű az egyezmény fenntartása, amennyiben nem sikerül kiküszöbölni a hibákat” – hangsúlyozta.

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető védelmi kiadásaik növelésére szólította fel az észak-atlanti szövetség azon tagországait, amelyek nem tesznek eleget a vállalt kötelezettségeiknek. Pompeo ennek kapcsán kifejezetten kiemelte Németországot. A NATO tagállamai 2014-ben vállalták, hogy tíz éven belül bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékára emelik katonai költségvetésüket.

Brüsszel, 2018. április 27. Csoportkép a résztvevőkről a NATO-tagállamok külügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben 2017. április 27-én. Az első sorban balról jobbra: Didier Reynders belga, Ditmir Bushati albán külügyminiszter, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Mike Pompeo új amerikai és Boris Johnson brit külügyminiszter. A második sorban jobbról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Brüsszel, 2018. április 27.
Csoportkép a résztvevőkről a NATO-tagállamok külügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben 2017. április 27-én. Az első sorban balról jobbra: Didier Reynders belga, Ditmir Bushati albán külügyminiszter, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Mike Pompeo új amerikai és Boris Johnson brit külügyminiszter. A második sorban jobbról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Mike Pompeo külügyminiszteri jelöltségét mindössze 12 órával az ülés megnyitása előtt hagyta jóvá az amerikai szenátus Washingtonban, ezt követően a CIA korábbi vezetője azonnal elindult Európába, és megérkezésekor „felbecsülhetetlen” értékűnek nevezte a szervezetet.

Bennfentes források szerint a szövetségesek ezt kedvező jelnek tekintik, különösen annak fényében, hogy a NATO külügyminiszteri ülését tavaly tavasszal korábbra kellett hozni, mert Pompeo elődje, Rex Tillerson azt közölte, hogy az eredeti időpontban más elfoglaltsága, oroszországi látogatása miatt nem tud részt venni a találkozón.

A mostani volt a NATO utolsó miniszteri szintű ülése a szervezet régi székházában, a júniusi védelmi miniszteri tanácskozást már az új központban tartják, ahova 51 év után költözik át a szövetség.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »