Új fejezet nyílik Örményország történelmében

Az örmény törvényhozás május 1-jén megválasztja az ország új miniszterelnökét – jelentették be csütörtökön az örmény parlament honlapján. Az új kormányfő megválasztása után a dél-kaukázusi egykori szovjet köztársaságban várhatóan előrehozott választásokat tartanak majd.

„Örményország új fejezetet nyit történelmében” – közölte Armen Szárkiszján államfő.

A múlt héten miniszterelnökké választott Szerzs Szargszján – aki az elmúlt tíz évben államfőként vezette az országot – hétfőn lemondott posztjáról a megválasztása ellen 11 napon át tartó ellenzéki tüntetések hatására, szerdán pedig pártja is egyedül maradt a kormánykoalícióban.

Nikol Pasinján, az ellenzéki tüntetések vezetője csütörtökön tárgyalásokat folytatott a parlamentben annak érdekében, hogy miniszterelnök-jelöltségének támogatást szerezzen. Szerdán több tízezer demonstráló követelte továbbra is Jereván utcáin, hogy Pasinján legyen az új kormányfő. Az ellenzéki vezető csütörtökre is újabb nagyszabású tüntetést hívott össze a fővárosban.

„Egyre nagyobb megmozdulások lesznek országszerte egészen addig, amíg a vezetés meg nem hallja a hangunkat” – jelentette ki Pasinján, aki a parlamentben jelenleg többséggel rendelkező kormányzó Köztársasági Pártnak a hatalomból való távozását követeli.

Jereván, 2018. április 23. Szerzs Szargszján örmény miniszterelnök lemondását ünneplik Jerevánban 2018. április 23-án. A korábbi államfõ a kinevezését ellenzõ sorozatos tüntetések hatására mondott le a miniszterelnöki tisztségrõl, amelyet mindössze egy héten át töltött be. (MTI/AP/PAN/Grigor Jepremjan)

Jereván, 2018. április 23.
Szerzs Szargszján örmény miniszterelnök lemondását ünneplik Jerevánban 2018. április 23-án. A korábbi államfő a kinevezését ellenző sorozatos tüntetések hatására mondott le a miniszterelnöki tisztségről, amelyet mindössze egy héten át töltött be. (MTI/AP/PAN/Grigor Jepremjan)

Az orosz vezetés az elmúlt napokban jelezte, hogy szoros figyelemmel követi a stratégiai szövetségesének számító Örményország belpolitikai válságát, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindazt, ami Jerevánban történik, örmény belügynek tekinti.

Az Interfax orosz hírügynökség viszont csütörtökön már azt jelentette, hogy Edvard Nalbandján örmény külügyminiszter és Armen Gevorkjan miniszterelnök-helyettes Moszkvába utazott, hogy az orosz kormányzat képviselőivel egyeztessen az örmény válságról.

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »