Kína a felére csökkentené az autók importvámját

A témát közelebbről ismerő forrásokra hivatkozva a Bloomberg News arról számolt be csütörtökön, hogy a kínai kormány az autók importvámját a jelenlegi 25 százalékról 15 százalékra, vagy még alacsonyabbra, 10 százalékra szállítaná le.

Az idézett források szerint akár már a jövő hónapban megszülethet a végső döntés az új importvámról.

Április elején a kínai Davosként is emlegetett nemzetközi konferencián, a Boao Fórum Ázsiáért (BFA) elnevezésű tanácskozáson Hszi Csin-ping kínai elnök már megpendítette az importvám csökkentésének lehetőségét. A tervezett intézkedés mögött részben az áll, hogy tompítsák az Egyesült Államokkal kialakult feszültséget.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Donald Trump amerikai elnök egyik legfőbb panasza az, hogy Kína óriási többletet – csak tavaly 375 milliárd dollárt – halmozott fel a kétoldalú kereskedelmi forgalomban.

Az elnök előszeretettel hozza fel példaként és használja a kínai „protekcionista” kereskedelmi politika ostorozására azt, hogy Kínában 25 százalékos vámot vetnek ki az importált autókra, míg az Egyesült Államokban csak 2,5 százalékot.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »