Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Ahogy az régóta szokás, az amerikai elnököket politikai és pszichológiai dossziékkal „fegyverzik fel” a kritikus tárgyalások előtt. Így most, hogy Donald Trump történelmi találkozóra készül Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, a jelenlegi amerikai kormány elemzői is igyekszenek minden lényeges (és lényegtelen) információmorzsát összegyűjteni, amely segíthet részletes képet alkotni arról, hogy milyen ember is Kim valójában.

Mint azt amerikai tisztviselők elmondták a Reutersnek, részben a CIA igazgatójának, Mike Pompeonak a benyomásaira támaszkodnak, aki a közelmúltban Észak-Koreában járt és személyesen tárgyalt a kommunista diktatúra vezetőjével. Pompeo „okos fickóként” jellemezte Kimet, aki „megcsinálja a házi feladatát” a tárgyalások kapcsán.

A Kim-profilt továbbá korábbi beszámolókban összegyűjtött adatokkal is kiegészítik, mégpedig olyan emberek segítségével, akik valamikor kapcsolatba léptek a vezetővel. Ilyen például az NBA egykori sztárjátékosa, Dennis Rodman, Kim egykori osztálytársai egy svájci bentlakásos iskolából, valamint a dél-koreai küldöttek, akik nemrégiben Észak-Koreában jártak. Sőt, az amerikai hatóságok odáig mentek, hogy interjút készítettek számos észak-koreai disszidenssel, valamint olyan másodlagos forrásokhoz fordultak, mint például egy japán sushi szakács emlékiratai, aki egyszer valamikor a Kim családnak dolgozott.

Mindez pedig arra szolgál, hogy frissítsék az amerikai kormány „Kim-aktáját” a diktátor viselkedéséről, indítékairól, személyiségéről és vezetési stílusáról, hogy ezzel is segítsenek Trumpnak kidolgozni egy stratégiát a közelgő tárgyaláshoz.

Ennek ellenére Kim megismerése továbbra is korlátozott – egy „fekete doboz”, ahogy egy amerikai tisztviselő fogalmazott, aki ismeri a profilalkotással kapcsolatos erőfeszítéseket – különös tekintettel a kémek és informátorok hiányára Észak-Koreában, valamint a számítógépes kémkedés nehézségeire, lévén az országban minimális és államilag szabályozott az internethasználat.

Amikor Kim hatalomra került, a CIA azt jósolta, hogy uralma rövid életű lesz. Most, hét évvel később már okos és könyörtelen vezetőként jellemzik. Újabban pedig sok amerikai szakértő el van ragadtatva az észak-koreai vezető békülékeny és kompromisszumkész magatartásától és attól, hogy állítása szerint Phenjan kész felfüggeszteni nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárni nukleáris kísérleti telepét, és diplomáciai úton megoldani a hosszú évek óta tartó konfliktust.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A kialakulóban lévő amerikai vélemény hasonló ahhoz, amit sok külső szakértő korábban már hangoztatott: úgy látják, hogy Kim egy „racionális színész”, nem pedig az a „totális őrült”, akinek Donald Trump korábban titulálta. Tény, hogy nemzetközi elismerésre törekszik, de fő célja a „rendszer túlélése” és a családi dinasztia fenntartása, ami azt sugallja, hogy nehéz lesz számára beleegyezni a teljes nukleáris leszerelésbe.

A szakértők elmondása szerint személyiség tekintetében Kim Dzsong Un leginkább karizmatikus nagyapjára, Kim Ir Szenre hasonlít, nem pedig a nyilvánosságtól elzárkózó apjára. Az pedig, hogy húgát az észak-koreai delegáció tagjaként elküldte februárban a Dél-Koreában megrendezett téli olimpiára, valamint hogy felesége a nyilvánosság előtt mutatkozott a dél-koreai küldöttek márciusi látogatása alkalmával, arra utal: Kim meg akarja mutatni emberséges oldalát a világnak.

A szélsőséges észak-koreai titkolózás miatt azonban Kim különleges problémákat okozott az amerikai kémügynökségeknek. Az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) igazgatója, Dan Coats a hónap elején elmondta: az észak-koreai vezetésről történő információgyűjtés „az egyik legnehezebb feladat” volt az amerikai hírszerzés számára.

Phenjan, 2018. április 10. Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt elsõ titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Mint azt a dél-koreai államfő hivatala csütörtökre virradóra közölte, Mun Dzse In dél-koreai elnök április 27-én a két országot elválasztó demarkációs vonalon találkozik Kim Dzsong Unnal. Ennek kapcsán az amerikai szakértők elmondták, hogy az Egyesült Államok élénk figyelemmel követi a Korea-közi eseményt, szorosan tanulmányozza a Kim által kimondott szavakat és az észak-koreai vezető testbeszédét.

Az amerikai hírszerzési elemzők éveket töltöttek Kim családi történelmének, a diktátor beszédeinek, továbbá a róla készült fényképek és videók vizsgálatával, és most elemzik a legfrissebb, dél-koreai és kínai tisztviselőkkel folytatott megbeszélésekkel kapcsolatos képeket és jelentéseket.

Az amerikai tisztségviselők szerint a Kim-profil felvázolása mellett az volt a másik óriási kihívás, hogy meghatározzák, mennyi információt adnak Trumpnak, akinek köztudottan sokszor nincs türelme végigolvasni a részletes tájékoztatókat vagy hosszú dokumentumokat, majd meggyőzni őt arról, hogy „ne hallgasson az alapvető ösztöneire”, amikor majd találkozik Kimmel.

Azonban ha minden összeáll, azaz Kim Dzsong Un komolyan gondolja a békülést, és Donald Trump is képes normálisan kommunikálni, végre valóban elkezdődhet az évtizedek óta tartó konfliktus feloldása a Korai-félszigeten.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »