Franciaország nem mondja fel az iráni atomalkut

Párizs nem mondja fel az iráni atomszerződést – hangsúlyozta Emmanuel Macron francia államfő az amerikai kongresszus két háza előtt elmondott beszédében szerdán. Macron hitet tett a liberális világrend megőrzése mellett, és támogatásáról biztosította a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót.

A francia köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy Párizs nem mondja fel az Iránnal kötött többhatalmi megállapodást, mert – mint fogalmazott- addig nem szabad ezt felmondani, amíg nincs helyette egy lényegesen jobb alku. Egyúttal a jelenleginél ambiciózusabb új megállapodás kidolgozását javasolta.

„Célunk világos: Irán soha nem juthat atomfegyverhez. Sem most, sem öt év múlva, sem tíz év múlva, soha” – szögezte le Emmanuel Macron. Arra figyelmeztetett: „nem szabad megengedni, hogy az iráni politika bármikor is háborúba sodorjon bennünket a Közel-Keleten”.

A francia politikus hangsúlyozta, hogy a multilateralizmus az Egyesült Államok erőteljes részvételét követeli meg. „Különösen manapság, amikor a félelem légkörében élünk” – fogalmazott.

Macron – miután leszögezte, hogy az Egyesült Államok és Franciaország közötti kapcsolat „különleges” – hitet tett a multilateralizmus és a liberális világrend megőrzése mellett, bírálta a nacionalizmust, s úgy vélte, hogy a multilateralizmus nem teszi tönkre a nemzeti kultúrákat, az egyes országok megőrizhetik nemzeti identitásukat.

Mint mondta: lehet ugyan izolacionista, azaz elszigetelődő politikát folytatni, ám a világ ettől függetlenül nem áll meg a fejlődésben, a globális kihívásokkal együttes erővel kell szembenézni. „A globális kihívások közös válaszokat igényelnek, és a multilaterális együttműködés további erősítését” – állapította meg. Sürgette Washingtont, hogy segítsen „újra kitalálni” a multilateralizmust. Európa és az Egyesült Államok tud együtt dolgozni a 21. század új világrendjének felépítésében – mondta.

Washington, 2018. április 25. A hivatalos látogatáson az Egyesült Államokban tartózkodó Emmanuel Macron francia államfõ beszédet mond az amerikai kongresszus két házának együttes ülésén a washingtoni kongresszus épületének, a Capitoliumnak a képviselõházi üléstermében 2018. április 25-én. Mögötte Mike Pence amerikai alelnök, a szenátus (b) és Paul Ryan, a képviselõház elnöke. (MTI/EPA/Erik S. Lesser)

Washington, 2018. április 25.
A hivatalos látogatáson az Egyesült Államokban tartózkodó Emmanuel Macron francia államfő beszédet mond az amerikai kongresszus két házának együttes ülésén a washingtoni kongresszus épülete, a Capitolium képviselőházi üléstermében 2018. április 25-én. Mögötte Mike Pence amerikai alelnök, a szenátus (b) és Paul Ryan, a képviselőház elnöke. (MTI/EPA/Erik S. Lesser)

Emmanuel Macron a „szabad és tisztességes” kereskedelem mellett érvelt, és a kereskedelmi vitáknak a Kereskedelmi Világszervezet keretein belül történő megoldását szorgalmazta.

Viszonylag részletesen szólt környezetvédelmi kérdésekről. „Nincs B-bolygónk” – érvelt a globális környezetvédelem fontossága mellett a francia politikus, utalva egyik korábbi televíziós interjújára, amelyben az iráni atomalku megtartása mellett érvelt azzal, hogy „nincs B-terv”. Kifejezte reményét, hogy Washington visszatér a párizsi klíma-megállapodáshoz.

Beszédében a francia elnök országa támogatásáról biztosította a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Emmanuel Macron a nyolcadik francia elnök volt, aki a kongresszus két házának együttes ülésén mondott beszédet. Macron előtt a legutóbbi francia elnöki vendég az amerikai kongresszusban 2007 novemberében Nicolas Sarkozy volt.

Macron szerdai beszédét többször taps és ováció szakította meg, az amerikai politikusok felállva, percekig tapsolták őt. A kongresszusban elmondott beszédével lezárult a francia elnök háromnapos washingtoni vizitje.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »