Nehézkesen bár, de végre összejöhet az olasz kormányalakítás

A balközép Demokrata Párt (PD) ügyvivője szerint „jelentős előrelépést” sikerült elérni az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) folytatott tárgyalásaikon az olaszországi kormányalakítás újabb fordulójában, amelynek eredményeiről Roberto Fico, a képviselőház elnöke csütörtökön számol be az államfőnek.

Az M5S és a PD közti kormányalakítás lehetőségeinek felmérésével megbízott Roberto Fico először kedden, majd csütörtök délelőtt is egyeztetett a két párt vezetőivel.

Maurizio Martina, a PD ügyvivője a sajtónak azt mondta, hogy az Öt Csillag Mozgalom több kérésükre is nyitott. Hozzátette ugyanakkor, hogy a két párt között vannak „különbségek és nehézségek” is. A PD május 3-ra hívta össze vezetőségi ülését az M5S-szel közös kormányzás lehetőségének megvitatására.

Az M5S miniszterelnök-jelöltje közölte, hogy szerződést ajánlottak, ez alkothatja a közös kormányprogramot. Luigi Di Maio hozzátette: vagy sikerül megállapodni a PD-vel, vagy új választásokat kell kiírni.

Roberto Ficót, a képviselőház elnökét, az M5S politikusát hétfőn bízta meg Sergio Mattarella államfő, hogy felmérje az M5S és a balközép Demokrata Párt (PD) közti kormányalakítás lehetőségét. Az eredményekről csütörtök délután számol be neki. Roberto Fico további időt kérhet az államfőtől az M5S és a PD közötti egyeztetések folytatására.

Róma, 2018. április 23. Roberto Fico, az olasz képviselõház elnöke, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa sajtótájékoztatón beszámol a Sergio Mattarella olasz államfõvel tartott megbeszélése eredményérõl a római államfõi rezidencián, a Quirinale-palotában 2018. április 23-án. Mattarella az M5S és a balközép Demokrata Párt (PD) közti kormányalakítás lehetõségének felmérésével bízta meg Ficót. Olaszországban március 4-én tartottak választásokat, de egyetlen párt vagy pártszövetség sem szerzett többséget. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

Róma, 2018. április 23.
Roberto Fico, az olasz képviselőház elnöke, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa sajtótájékoztatón beszámol a Sergio Mattarella olasz államfővel tartott megbeszélése eredményéről a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2018. április 23-án. Mattarella az M5S és a balközép Demokrata Párt (PD) közti kormányalakítás lehetőségének felmérésével bízta meg Ficót. Olaszországban március 4-én tartottak választásokat, de egyetlen párt vagy pártszövetség sem szerzett többséget. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

A március 4-i választásokon több mint 32 százalékkal a legnagyobb pártként végző M5S kezdettől hangsúlyozta, hogy a kormányzás érdekében a Ligával és a PD-vel is kész közös program alapján együttműködni. Miután ez a Matteo Salvini vezette Ligával nem sikerült, az M5S a PD felé fordult.

A választásokon 18 százalékkal harmadikként befutó Demokrata Pártot megosztja az Öt Csillag Mozgalom ajánlata.

A PD egy része szerint a kormányalakítás lehetősége előnyösebb az ellenzékbe vonulásnál. A felmérések szerint a két párt választói sem ellenzik a közös kormányt, hiszen a PD csalódott szavazóinak nagy része az M5S-re voksolt március elején.

A PD Matteo Renzi volt főtitkár vezette szárnya azonban határozottan ellenzi az M5S-szel való egyezkedést. Elemzők szerint a belső viták miatt a PD akár szét is szakadhat. Az M5S-nek viszont a PD egész szenátusi és képviselőházi frakciójára szüksége van a kormányzáshoz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »