Az osztalékadó körüli botrány ellenére Mark Rutte marad a holland kormányfő

Mark Rutte holland miniszterelnök „túlélte” a csütörtökre virradóra tartott bizalmatlansági szavazást, amelyet ellenzéki képviselők terjesztettek be, mert szerintük információkat hallgatott el arról, hogyan jutott a kabinet az osztalékadó eltörlésére vonatkozó népszerűtlen döntésre.

A 150 fős holland felsőházban tartott bizalmatlansági szavazáson 67 képviselő támogatta az indítványt 76 ellenében. Hét képviselő tartózkodott a voksoláson.

Az ellenzéki képviselők túlnyomó része azon a véleményen van, hogy Rutte félrevezette őket, amikor tavaly novemberben azt állította, hogy nem emlékszik az ügy tárgyalása során készült feljegyzésekre.

Peking, 2018. április 12. Mark Rutte holland miniszterelnök (j)  Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel tárgyal a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2018. április 12-én. (MTI/EPApool/Naohiko Hatta)

Peking, 2018. április 12.
Mark Rutte holland miniszterelnök (j) Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel tárgyal a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2018. április 12-én. (MTI/EPApool/Naohiko Hatta)

Kedden a holland kormány – egy erre vonatkozó kérelemnek eleget téve – 60 oldalnyi dokumentációt hozott nyilvánosságra az ügyben. A hónapokig tartó, belső döntéshozatali eljárást felvázoló 12 feljegyzés szerint Rutte korábbi kabinetjének vezető politikusai kezdetben ellenezték az adó eltörlését, s csak a nagyvállalatok unszolására változtatták meg véleményüket. A Royal Dutch Shell brit-holland olajkonszern például következetesen ellenezte az adónemet.

Az osztalékadó eltörlését októberben jelentette be a holland jobbközép kormány, amivel a nemzetközi nagyvállalatok számára kívánta vonzóbbá tenni az országot. Az ellenzék bírálata szerint azonban az adó eltörlésével 1,4 milliárd euró bevételtől fosztják meg a költségvetést.

Az osztalékadó eltörlésére vonatkozó döntés részét képezte azon erőfeszítéseknek is, hogy többek között rávegyék az Unilever brit-holland élelmiszeripari és vegyipari konszernt arra, hogy székhelyét Hollandiába, s ne az Egyesült Királyságba helyezze.

A közzétett iratokból kiderült: az Unilever az osztalékadó eltörlését „döntő” tényezőként vette figyelembe. A konszern március 15-én jelentette be, hogy Rotterdamba teszi át székhelyét. Tovább a teljes cikkre

A kormányfő a mintegy nyolc órás, csütörtökre reggelre nyúló vitában elismerte, „hibát vétett” amikor a parlament előtt azt mondta, nem emlékszik a feljegyzésekre, s csak később jött rá, hogy ezeket felhasználták a tárgyalások során.

„A miniszterelnök nem szolgáltatott átláthatóságot, sem teljes választ, de kerülgette az igazságot, mint egy csuszamlós angolna” – hangoztatta Geert Wilders, az ellenzéki, bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője.

Az Unilever hollandiai sajtóirodája egyelőre nem reagált a fejleményekre.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »