A Guccinak köszönhető a Kering kiemelkedően jó eredménye

Rekordszintre emelkedett a luxustermékeket és márkás sportcikkeket gyártó francia Kering-csoport árfolyama szerdán, miután a várakozásokat jóval meghaladó bevételnövekedésről számolt be, köszönhetően a vállalat legnagyobb márkája, a Gucci termékei iránti rendkívül erős keresletnek.

Az idei első negyedévben a Kering csoport 3 milliárd 107 millió euró bevételt ért el, 27,1 százalékkal többet, mint a tavalyi első negyedévben. Az összehasonlítható bevételek még erősebb ütemben, 36,5 százalékkal nőttek, jóval meghaladva a 24 százalékos elemzői várakozásokat.

A bevételek oroszlánrészét biztosító Gucci divatház 1 milliárd 866 millió euró bevételre tett szert, ami 37,9 százalékos éves növekedés, míg az összehasonlítható bevételek 48,7 százalékkal emelkedtek. A Gucci az utóbbi három év alatt újjászületett, új stílusa még inkább felpörgette a keresletet.

A második legnagyobb márka, az Yves Sanit Laurent bevételei 12,1 százalékkal 408,2 millió euróra nőttek, az összehasonlítható bevételek növekedése 19,6 százalékra rúgott.

Számos luxusipari vállalat – köztük a Kering és a nagy rivális francia LVMH – bevételeinek emelkedését a kínai vásárlók hajtották egyre erősebb költekezésükkel az utóbbi másfél évben. A Gucci esetében sokat segített az is, hogy az Egyesült Államokban is fellendültek az eladások.

Az európai luxusipari cégek helyzetét két tényező nehezítheti. Egyfelől az euró erős árfolyama rontja az exportot, másfelől pedig a kínai-amerikai kereskedelmi feszültségek fokozódása miatt csökkenhet a kínai fogyasztók vásárlási hajlandósága.

Jean-Marc Duplaix pénzügyi igazgató arra számít, hogy az év során fokozatosan normalizálódik a helyzet, de a Gucci eladásainak növekedési üteme változatlanul nagyon magas lesz.

A két, már említett márka mellett  a Keringhez tartozik a Bottega Veneta, a Balenciaga, az Alexander McQueen, a Brioni, a Christopher Kane, a Tomas Maier, a Boucheron, a Pomellato, a Dodo, a Qeelin, az Ulysse Nardin és a Girard-Perregaux divatház is. A Puma, a Stella McCartney és a Volcom leválik a Keringről, így adataik már nem is szerepelnek a mostani beszámolóban.

A párizsi értéktőzsdén délelőtt fél 12-kor 467,20 eurón, 6,62 százalékos nyereségben forgott a Kering, de napi csúcsán 470,80 eurón, 7,43 százalékos nyereségben állt. Az utóbbi 52 hét alatt a 281 és 470,80 euró közötti sávban szóródott a részvény árfolyama, keddi záróértéke több mint 71 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »