Az USA enyhít a Ruszal elleni szankciókon

Az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn könnyítéseket jelentett be néhány amerikai cég számára a Ruszal orosz alumíniumipari óriásvállalattal folytatandó kereskedelemre. A bejelentés után az alumínium világpiaci ára 10 százalékkal csökkent.

A tárca 14 amerikai jogi személynek engedélyezte, hogy október 23-ig a korábbi szankciók ellenére is kereskedelmi tevékenységet folytathasson a Hongkongban bejegyzett orosz Ruszal alumíniumipari céggel és leányvállalataival.

A rendelkezésről kiadott sajtóközlemény – amelyet Steve Mnuchin pénzügyminiszter írt alá – leszögezi, hogy a szankciók enyhítésére azt követően került sor, hogy a moszkvai székhelyű vállalat a büntetőintézkedések eltörlését kérte Washingtontól.

„A Ruszal Oleg Gyeripaszka részesedése miatt érezte meg az Egyesült Államok szankcióinak hatását, de az Egyesült Államok kormánya nem a Ruszaltól vagy leányvállalataitól függő, keményen dolgozó embereket akarja büntetni” – fogalmazott közleményében az amerikai tárcavezető.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Elemzők felhívják a figyelmet arra: először fordult elő, hogy az amerikai pénzügyminisztérium nemcsak a szankciók enyhítését jelentette be, hanem hajlandónak mutatkozik akár a feloldásukra is, abban az esetben, ha Oleg Gyeripaszka kivonul a Ruszalból.

A belarusz származású Oleg Gyeripaszka az egyik legbefolyásosabb orosz oligarcha, akit Washington – más orosz személyekkel együtt – április 6-án feketelistára tett azzal az indoklással, hogy anyagilag támogatta a 2016-os amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozást. S mivel ő a Ruszal alumíniumipari óriás fő tulajdonosa is, a cég részvényeinek értéke a felére csökkent.

A Ruszal fontos exportőr volt az amerikai piacon is. Az amerikai szankciók meghirdetése után egy sor nyugat-európai vállalat távolságot kezdett tartani a Ruszaltól, s a The Wall Street Journal elemzése szerint a globális fémpiacon káosz uralkodott el, a Bloomberg New York-i hírügynökség pedig arról tudósított, hogy egy német lobbicég alapanyaghiány miatt európai autógyárak bezárásának veszélyeire figyelmeztetett.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »