A tüntetések hatására lemondott az örmény miniszterelnök

Lemondott Szerzs Szargszján örmény miniszterelnök – jelentette be a honlapján hétfőn ki a jereváni miniszterelnöki hivatal.

„Távozom az ország vezetői tisztségéből – jelentette ki sajtószolgálata közleménye szerint Szerzs Szargszján. „Nikol Pasinjánnak, az elégedetlenségi mozgalom vezetőjének, parlamenti képviselőnek igaza volt. Én pedig tévedtem” – tette hozzá a 63 éves politikus az Armenpress hivatalos hírügynökség jelentése szerint.

„A jelenlegi helyzetben több megoldás is van, de én egyiket sem választom. Ez nem az én stílusom. Lemondok az ország vezetéséről és az örmény kormányfő tisztségéről. Békét, harmóniát és toleranciát kívánok mindnyájunknak” – tette hozzá a politikus. A kormányfő lemondását tízezrek ünnepelték a jereváni Köztársaság téren.

A volt államfőt, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségesét, aki tíz éven át töltötte be az államfői tisztséget, a parlament április 17-én választotta meg kormányfővé. Az ellenzék tizenegyedik napja tüntetett megválasztása ellen, s a tüntetőkhöz hétfőn Jerevánban egyenruhás katonák is csatlakoztak.

Az ország minden nagyvárosában megmozdulásokat tartottak, a tüntetők eltorlaszolták a főútvonalakat, sztrájkokat hirdettek és kormányellenes jelszavakat skandáltak.

Az örmény rendőrség hétfőn bejelentette, hogy ura a helyzetnek a köztársaságban. Egyúttal magyarázatot követelt azoktól az állítólagos rendőröktől, akik a közösségi hálókon szövegeket és fotókat posztolva támogatásukról biztosították a jereváni tiltakozó mozgalmat. A rendőrség felszólította az állampolgárokat, hogy „ne üljenek föl a közvéleményt megtévesztő hazug nyilatkozatoknak és félretájékoztatásnak”.

Jereván, 2018. április 22. Örmény zászlót lenget egy tüntetõ a Szerzs Szargszján korábbi örmény államfõ miniszterelnökké választása elleni tiltakozáson Jerevánban 2018. április 22-én. Szargszjánt április 17-én választotta miniszterelnökké a jereváni parlament. (MTI/AP/Aram Kirakoszjan)

Jereván, 2018. április 22.
Örmény zászlót lenget egy tüntető a Szerzs Szargszján korábbi örmény államfő miniszterelnökké választása elleni tiltakozáson Jerevánban 2018. április 22-én. Szargszjánt április 17-én választotta miniszterelnökké a jereváni parlament. (MTI/AP/Aram Kirakoszjan)

Az Európai Bizottság önmérsékletre és a nemzetközi kötelezettségvállalások betartására szólította fel az örmény hatóságokat.

„A gyülekezési jog egyetemleges, és mindenkinek alapvető joga, ezért felszólítjuk az örmény hatóságokat, lépjenek fel önmérséklettel és kiegyensúlyozottan, az ország nemzetközi kötelezettségvállalásainak megfelelően” – jelentette ki Maja Kocijancic, az EB szóvivője.

A módosított alkotmány értelmében a kormányfő kezében összpontosul a nagyobb hatalom a kaukázusi köztárságban, az elnöknek többnyire ceremoniális feladatai vannak.

Örményországban április 16-án, egy nappal Szargszján kormányfővé választása előtt kezdődtek a tiltakozó megmozdulások. Árpilis 22-én a jereváni Marriott szállodában megpróbálták tárgyalóasztalhoz ültetni Szargszjánt és az ellenzék vezérét, Nikol Pasinjánt. Az örmény főügyészség április 22-én megerősítette, hogy Pasinjánt szombaton több más képviselővel együtt engedély nélküli gyülekezés miatt őrizetbe vették, de hétfőn kiengedték őket a fogdából. A vasárnapi tüntetésen 50 ezren vettek részt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AP/dpaTASZSZ/Reuters/AFP/ANSA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »