Marad az uniós dömpingvám a kínai acélra

Az Európai Bizottság további öt évvel, változatlan százalékos értékkel meghosszabbította mások mellett a Kínából érkező acél drótkötelekre és kábelekre vonatkozó dömpingellenes vámszabályozást pénteken.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a friss felülvizsgálat megállapította, hogy a Kínából származó acéldömping folytatódna, tehát negatív pénzügyi hatással lenne az Európai Unió (EU) acéliparára, ha az intézkedések hatályukat vesztenék. A tájékoztatás szerint a kínai mellett a Marokkóból és a Dél-Koreából származó acélkábelek behozatalára is 60,4 százalékos dömpingellenes vám van érvényben 1999 óta.

Az acélgyártási kapacitások globális többlete az utóbbi években drasztikusan csökkentette az acélárakat, ezáltal káros hatással volt az acéliparra, valamint a kapcsolódó iparágakra és munkahelyekre. Jelenleg 53 intézkedés van érvényben az acél- és vastermékek uniós behozatalára, köztük 27 a Kínából érkező termékekre.

Mint írták, az acélköteleket és kábeleket széles körben használják világszerte, többek között a halászati, tengeri, bányászati, erdészeti és építési ágazatokban.

Az uniós acéliparban 14 tagállam érdekelt, az ágazat becsült uniós értéke mintegy 500 millió euró és több százezer munkahelyet tart fent.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »