Túl lassan kapnak amerikai vízumot az orosz pilóták

A Kreml szerint az amerikai hatóságok szándékosan akadályozzák a vízumok kiadását orosz pilótáknak, és emiatt fennakadások alakulhatnak ki a két ország közötti légi forgalomban. Az Aeroflot légitársaság súlyosnak tartja a problémát, ezért fordult segítségért az orosz külügyi és közlekedési tárcákhoz.

Washingtonban korábban jelezték, hogy a konzuli személyzet létszámhiánya miatt akadozik a vízumok kiadása, de Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy semmilyen objektív okuk nem lehet az amerikaiaknak a vízumkiadás lassítására, tekintettel arra, hogy a Szkripal-ügy miatti kölcsönös diplomáciai intézkedések a konzuli szolgálatokat nem érintették. Peszkov szerint nyilvánvaló, hogy az amerikaiak szándékosan nehezítik a vízumkiadást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az Egyesült Államok is lépett a mérgezéses ügy miatt

Folytatódik az orosz diplomaták kiutasítása

Oroszország is megkezdte a kiutasításokat

Ezt megelőzően az orosz külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy megszűnhet a légi összeköttetés Oroszország és az Egyesült Államok között, ha az Aeroflot orosz légitársaság pilótái nem jutnak hozzá orosz vízumhoz. A tárca emlékeztetett arra, hogy a kétoldalú légi közlekedést szabályozó 1994-es orosz-amerikai megállapodás értelmében a hatóságok kötelesek jó előre kiadni a vízumokat a pilótáknak.

„Az amerikai hatóságok mintha attól tartanának, hogy az oda érkező oroszok kinyitják az egyszerű amerikaiak szemét a rájuk tukmált oroszellenes propaganda butaságaira, ezért célirányosan akadályozzák az emberek közti kapcsolattartást” – áll a külügyi közleményben.

Az Aeroflot sajtószolgálata pénteki közleményében tudatta, hogy a légitársaság pilótáinak jelen pillanatban van elegendő vízumuk ahhoz, hogy még néhány hónapig működtetni tudják a két ország közötti repülőjáratokat, de könnyen megtörténhet, hogy nekik és a légikísérőknek is túlórázniuk kell majd.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »