Románia szorosabbra fűzné stratégiai partnerségét az USA-val

Románia bátorítja, hogy legfőbb stratégiai szövetségese, az Egyesült Államok, növelje katonai erejét és jelenlétét az országban – mutatott rá Klaus Iohannis államfő csütörtökön az elnöki hivatalban rendezett Dél-Kelet-Európa biztonságának átértékelése – egy bukaresti megközelítés című nemzetközi szemináriumon.

A román elnök úgy vélekedett: a Fekete-tenger térsége, amely a NATO és az EU keleti, illetve déli szomszédságának kereszteződésében található, sajátos biztonsági kihívással szembesül: „befagyott” és aktív regionális konfliktusokkal, új kibernetikai, hibrid és terrorista fenyegetésekkel, valamint illegális migrációval.

„Jelenleg az európai biztonságot nyilvánvalóan fenyegeti a keletről mutatkozó ellenséges magatartás is, hogy ne fogalmazzak túlságosan konkrétan” – tette hozzá a román államfő.

Ezen fenyegetésekre hivatkozva vélekedett úgy Iohannis, hogy Romániának erősítenie kell szerepvállalását a NATO-ban, együttműködését stratégiai szövetségeseivel, és ezen belül kiemelten is bátorítania kell az amerikai katonák – szövetségesi vagy kétoldalú keretek között szervezett – romániai hadgyakorlatait.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A bukaresti biztonsági szemináriumon a román elnök úgy vélekedett: a NATO előretolt jelenléte a Fekete-tenger térségében még nem érte el a szükséges szintet, az észak-atlanti szövetségnek pedig a teljes keleti szárnyon, a balti térségtől a Fekete-tengerig egységes módon javítania kell reakcióképességén és mobilitásán.

Iohannis rámutatott, hogy Románia a méltányos, közös tehervállalás alkalmazását támogatja. Megjegyezte: Bukarest eleget tesz kötelezettségvállalásának, miszerint a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra és ezen belül a NATO-ajánlásokban szereplő 20 százaléknál jóval többet, 33 százalékot költ katonai felszerelésekre, hadereje korszerűsítésére.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »