A Fed csak kicsit aggódik Trump védővámjai miatt

Aggályokat fogalmaz meg ugyan a Fed Bézs Könyve a külkereskedelmi védővámok bevezetésének esetleges hátrányos következményei miatt, de nem lát okot arra, hogy ez letérítse az amerikai gazdaságot a „szerény vagy mérsékelt” ütemű növekedési pályáról, amelyet segít a robusztus vállalati hitelfinanszírozás és a növekvő lakossági fogyasztás, bár fékez a szűkülő munkaerőpiaci kínálat.

A gazdasági szereplők szubjektív helyzetértékelésén alapuló idei harmadik helyzetelemzésében az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed a március eleje óta tartó időszakra vonatkozóan is a már megszokott „szerény vagy mérsékelt” szóhasználattal jellemezte a gazdasági növekedés ütemét az Egyesült Államokban.

A Fed monetáris politikai döntéshozóinak elemzésében új tényezőként jelentkezett, hogy gazdasági szereplők aggályaikat fejezték ki a védővámok esetleges hátrányos hatásai miatt.

A Fed tizenkét regionális körzetéből kilencben jelezték a megkérdezett gazdasági szereplők aggodalmukat a vámtételek esetleges megemelése miatt. Külön is elégedetlenségüknek adtak hangot az üzletemberek az acél- és alumíniumimportra kivetett vámok következtében megemelkedett beszerzési költségek miatt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A dokumentum megjegyzi, hogy az importvámok miatti aggodalom jóval nagyobb súllyal szerepel a gazdasági szereplők szubjektív helyzetmegítélésében, mint a Trump-adminisztráció által bevezetett adócsökkentés.

A többi makrogazdasági szempontot viszont nagyjából a megszokott módon és súllyal értékelték. A bérnövekedést továbbra is „visszafogott” mértékűnek minősítették, amely „nem növekedett” a korábbiakhoz képest, csakúgy, ahogy az inflációs nyomás sem. A munkaerőpiacon pedig a már kialakult helyzetnek megfelelően változatlanul hiány tapasztalható a szakképzett munkaerőből.

Az előző Bézs Könyv leginkább a munkaerőpiaci kínálat szűkülését megfogalmazó szigorúbb megállapításaiban tért el a korábbi értékelésektől. A gazdasági növekedés azonban az előzőhöz hasonlóan a mostani értékelés szerint is minden felsorolt nehézség ellenére zökkenőmentesen, a megszokott pályán halad tovább. Ezzel kapcsolatban semmilyen kétséget nem támaszt az elemzés.

Összességében a Bézs Könyv megállapításai alapján nem túl valószínű, hogy változna a piac megítélése a Fed monetáris szigorításának idei várható ütemezéséről – vélik szakértők.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »