Aggasztó szintre emelkedett a világ adóssága

Rekordméreteket öltött a globális eladósodás, már messze meghaladja a 2009-es, a Lehman Brothers amerikai bankcsoport összeomlása utáni szinteket, ami kockázatot jelent a világgazdaságra – erre figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán közzétett jelentésében.

A valutaalap és a Világbank tavaszi közgyűléséhez időzített tanulmány adatai szerint a világ teljes adóssága 164 ezer milliárd dollárt tett ki 2016-ban, ami a globális bruttó hazai termék (GDP) 225 százalékának felelt meg. A világ adósságállománya 12 százalékkal nagyobb, mint az előző rekord idején, 2009-ben volt, és a növekedés 43 százaléka írható Kína számlájára.

Az IMF arra számít, hogy idén és jövőre is 3,9 százalékkal bővül a világgazdaság, ám a vártnál jobb teljesítmény nem fog örök időkig kitartani, és amikor keményebb idők jönnek, jobb helyzetben lesznek azok az országok, amelyek most csökkentik költségvetési hiányukat.

„Határozott cselekvésre van szükség, hogy erősítsék a fiskális biztonsági tartalékokat, teljes mértékben kihasználva a ciklikus fellendülést” – mutattak rá az alap elemzői, kiemelve, hogy a pufferek kiépítésével a kormányok egyrészt mozgásteret hoznak létre ahhoz, hogy a fiskális politika eszközeivel támogassák a gazdaságot egy válság idején, másrészt pedig csökkentik a finanszírozási kockázatokat, ha a globális pénzügyi feltételek hirtelen szigorodnak.

Az IMF-et nyugtalanítja, hogy a fejlett országok költségvetési hiánya GDP-jük 105 százaléka körül van, ami a második világháború óta a legmagasabb szint. A feltörekvő országok esetében pedig az 1980-as évek adósságválsága óta nem látott mértékre, 50 százalékra nőtt ez az arány.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Vitor Gaspar, az IMF költségvetési ügyekért felelős igazgatója a tanulmányt ismertető sajtótájékoztatóján rámutatott: az eladósodás és a jelentős deficitek csökkentik a kormányzatok képességét arra, hogy a költségvetési politika eszközeivel támogatni tudják a gazdaságot egy recesszió esetében.

„A tapasztalat azt bizonyítja, hogy azok a kormányok a legsikeresebbek, amelyek előre felkészülnek a viharra” – mondta Vitor Gaspar, felszólítva a kormányokat, hogy tegyenek intézkedéseket annak érdekében, hogy ne legyenek gúzsba kötve válság idején.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »