Elnyomásban, folyamatos megfigyelés alatt élik életüket a kínai ujgurok

Az utóbbi két évben a helyi hatóságok látványosan szigorították a biztonsági intézkedéseket és az emberek megfigyelését, valamint több tízezer embert vettek őrizetbe az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője szerint.

Laura Stone a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térségért felelős megbízott államtitkár-helyettes Pekingben szerdán újságírók előtt arról beszélt, hogy aggasztónak tartja a térségben az emberek tömeges elhurcolását az úgynevezett politikai átnevelő központokba. Az amerikai politikus felszólította a kínai hatóságokat, hogy a rendszerüket tegyék átláthatóbbá és elszámoltathatóbbá.

Hszincsiang tartomány ujgur autonóm kisebbséghez tartozó delegáltjai a 13. Nemzeti Népi Kongresszuson Pekingben, 2018. március 13-án. A Nemzeti Népi Kongresszuson több, mint 3000 delegált vesz részt, ezzel a világ legnagyobb törvényhozó gyűlése, bár funkciója inkább formális, és kimerül a pártvezetés javaslatainak elfogadásában. EPA/WU HONG

Hszincsiang tartomány ujgur autonóm kisebbséghez tartozó delegáltjai a 13. Népi Kongresszuson Pekingben, 2018. március 13-án. A Népi Kongresszuson több, mint 3000 delegált vesz részt, ezzel a világ legnagyobb törvényhozó gyűlése, bár funkciója inkább formális, és kimerül a pártvezetés javaslatainak elfogadásában. EPA/WU HONG

„Nyugtalanítónak tartjuk, hogy a kínai hatóságok igyekeznek megfosztani a hszincsiangi ujgurokat és más muszlim vallásúakat legitim jogaiktól” – mondta Stone. Hozzátette: a térségből nagyon kevés hiteles információt lehet szerezni az őrizetbe vettek számát illetően, de legalább több tízezer emberről lehet szó.

Az Alaszka-nagyságú Hszincsiang egy valódi erődítmény: ellenőrzőpontok, rendőrállomások és megfigyelőkamerák országa. A helyi kormány arra utasította az itt lakókat, hogy műholdas nyomkövető rendszert telepítsenek az autóikba. Az embereknek arcfelismerő szkenner elé kell állniuk, amikor vásárolni mennek vagy tankolni akarnak, ahogy a központi autóbuszállomáson is.

Kína arcfelismerő rendszerrel tartja korlátok között muszlim lakosait

Az utóbbi két évben a helyi hatóságok látványosan szigorították a biztonsági intézkedéseket és az emberek megfigyelését Hszincsiangban. Jogvédők szerint rengeteg embert vesznek őrizetbe, akár azon a címen is, hogy valaki korábban külföldön járt, vagy éppen túlságosan vallásosnak tűnik. Az amerikai finanszírozású Radio Free Asia nevű rádióállomás januárban arról adott hírt, hogy csak Kasgar városban több mint 120 ezer embert tartottak fogva átnevelő létesítményekben.

  • Riasztási projekt
Hszincsiang régió – amely Pakisztánnal és Afganisztánnal határos és 10 millió muszlim ujgur otthona – a technológiai újítások kísérleti laboratóriuma lett. A projektet Hszi Csin-ping elnök utasítására dolgozták ki az extrém iszlámizmus elleni küzdelem eszközeként, miután 2013-ban és 2014-ben halálos áldozatokkal járó összecsapások törtek ki az ujgur lakosokkal Hszincsiangban.

A riasztási projekt a biztonsági kamerák felvételeit olyan személyekről összeállított adatbázishoz társítja, akik tevékenységükkel felkeltették a hatóságok figyelmét és gyanúját. A rendőrségnek pedig megvan az engedélye arra, hogy a megfigyelt személyeket elfogják, meglátogassák őket otthonaikban vagy kikérdezzék családtagjaikat és barátaikat.

A kínai hatóságok tagadják, hogy elnyomó politikát folytatnának Hszincsiangban, és nyilvánosan nem ismerik el az átnevelő központok létezését sem. Laura Stone szerdai nyilatkozatával kapcsolatban a kínai külügyi szóvivő azt mondta: „mindenki láthatja, hogy Hszincsiangban minden nemzetiség békében és elégedetten él és dolgozik egymás mellett”. A szóvivő reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok felhagy a kínai belügyekbe való beavatkozással és az alaptalan bírálatokkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Reuters / Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »