Az olasz államfő a szenátus elnökét bízta meg a kormányalakítás folytatásával

Az olasz államfő megbízta Maria Elisabetta Alberta Casellatit, a szenátus elnökét, hogy mérje fel, lehetséges-e a kormányalakítás a parlamenti választások két győztes pártja, az Öt Csillag Mozgalom és a Liga között – közölte az olasz elnöki hivatal szerdán. Casellati két napot kapott, péntekig be kell számolnia az államfőnek a pártokkal folytatott egyeztetések eredményéről.

A szenátus elnöke azonnal megkezdte a munkát, elsőként Roberto Ficóval, a képviselőház elnökével, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusával találkozott. Ezt követően Luigi di Maióval, az M5S, valamint Matteo Salvinivel, a Liga miniszterelnök-jelöltjével egyeztet.

Maria Elisabetta Alberta Casellatit március 24-én választották meg a római felsőház elnökének a Liga vezette jobbközép koalíció és az M5S szavazataival. A szenátus elnöke a második legmagasabb olasz állami tisztséget tölti be, és ebben a minőségében pártok felettinek számít. Casellati ezzel egy időben azonban a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) ismert politikusa, közel áll a pártelnök Silvio Berlusconihoz.

Az államfő, Sergio Mattarella konkrét feladattal bízta meg a szenátus elnökét: mérje fel, lehetséges-e a választások két győztes pártja, az Öt Csillag Mozgalom és a Liga közti kormány megalakítása.

epa06676589 A handout photo made available by the Quirinal Palace Press Office shows Italian President Sergio Mattarella (L) meeting with newly elected Senate Speaker Maria Elisabetta Alberti Casellati at the Quirinal Palace in Rome, Italy, 18 April 2018. Mattarella announced the assignment of an exploratory mandate to Casellati in order to seek ways to end Italy's post-election political deadlock. Italy does not look close to having a new government a month and a half after its inconclusive election on 04 March. EPA/PAOLO GIANDOTTI/QUIRINAL PALACE PRESS OFFICE - F HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Sergio Mattarella fogadja Maria Elisabetta Alberta Casellatit 2018. április 18-án. (EPA/PAOLO GIANDOTTI/QUIRINAL PALACE PRESS OFFICE – F HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

A március 4-i parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot (37 százalékot) a Matteo Salvini vezette jobbközép koalíció szerezte meg, miközben a legnagyobb párt a Luigi Di Maio által irányított M5S lett (32 százalékkal). Egyikük eredménye sem volt azonban elegendő a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséghez. Sergio Mattarella április 4-én és 5-én, majd április 12-én és 13-án is konzultált a pártokkal, a kormányalakítási egyeztetések azonban mindkét esetben kudarcot vallottak.

Az M5S kezdettől fogva nyitást mutatott a Liga irányában, de kategorikusan kizárta, hogy a kormányalakításban a FI és főleg annak elnöke, Silvio Berlusconi is részt vegyen. Matteo Salvini viszont ez idáig nem kívánta megtörni az általa vezetett jobbközép egységét, amelynek Berlusconi is a tagja.

Maria Elisabetta Alberta Casellati feladatul éppen ennek a patthelyzetnek a feloldását kapta.

Ha a szenátus elnökének sem sikerül a felek közötti közelítés, elemzők szerint Sergio Mattarella a következő fordulóban az M5S politikusait, Roberto Ficót vagy egyenesen Luigi Di Maiót bízhatja meg a kormányalakítási egyeztetésekkel. Ebben az esetben az M5S a balközép Demokrata Párttal (PD) próbálkozhat kormányt alakítani.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »