Wolfgang Ischinger: a Nyugat szíriai politikája egy romhalmaz

Kudarcot vallott a Nyugat a szíriai polgárháborús konfliktus vezetésében, politikája „romhalmaz”, amelynek helyére az Európai Uniónak kell felépítenie egy új kezdeményezést a béke helyreállítására – mondta a müncheni biztonságpolitikai konferencia vezetője (MSC) egy pénteki interjúban.

Wolfgang Ischinger a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy a Nyugatot háborúval fenyegető veszélyről szóló beszéd indokolatlan és csak félelemkeltésre jó. Az Egyesült Államok és Oroszország egymásnak feszülése inkább két kisdiák veszekedésére hasonlít.

Wolfgang Ischinger, az MSC elnöke Berlinben, 2018. február 8-án. EPA/OMER MESSINGER

Wolfgang Ischinger, az MSC elnöke Berlinben, 2018. február 8-án. EPA/OMER MESSINGER

Donald Trump amerikai elnök „tweetelget, ami valamennyi szakértő meglátása szerint nagyjából a legrosszabb formája a külpolitikának”, Oroszország pedig „folytatja a megfélemlítést, a zavarkeltést és a tények manipulációját”.  Mindkét oldalt a felelőtlenség jellemzi, ami ugyan „ijesztő, de nem ad okot pánikra” – mondta a legtekintélyesebb nemzetközi biztonságpolitikai tanácskozás főszervezője.

  • A Hezbollah sem tart széleskörű háborútól
Nem valószínű, hogy a Szíriával kapcsolatosan kialakult legutóbbi válság átcsapna totális háborúba vagy közvetlen konfliktusba az Egyesült Államok és Oroszország között – jelentette ki pénteken Sejk Naím Kászim, a szíriai rezsimet támogató Hezbollah libanoni síita milícia helyettes vezetője.

„Kizártnak tartjuk, hogy a helyzet közvetlen amerikai-orosz összecsapássá vagy széleskörű hadiállapottá váljon” – mondta Kászim az al-Dzsumhúríja libanoni napilapnak adott interjújában.

„A körülmények nem utalnak arra, hogy egy totális háború alakul ki (…), hacsak Donald Trump amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök teljesen el nem veszíti az eszét” – tette hozzá.

A német diplomata, aki Washingtonban és Londonban is volt korábban nagykövet, és 2008 óta vezeti az MSC-t, kifejtette, hogy a hetedik éve tartó szíriai polgárháború megmutatta, hogy a Nyugat politikája az európai és a német törekvésekkel együtt egy „romhalmaz”. Ezt jelzi például, hogy a német kormány képviselői néhány éve még arról szónokoltak, hogy Bassár el-Aszadnak mennie kell, de a szíriai elnök nem csupán hatalmon maradt, hanem jelentős külső erők is támogatják, az Egyesült Államok pedig már nincs a folyamatokat alakító legfontosabb tényezők között.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Donald Trump bejelentette, hogy kivonja a Szíriában tevékenykedő katonai alakulatokat, vagyis Amerika a jövőben még kevésbé vállal szerepet. A megtorlás a feltételezett vegyifegyver-támadásért „nem helyettesíti a nem is létező politikát” – tette hozzá Wolfgang Ischinger, megjegyezve, hogy szívesen meghallgatná, mi lenne a konfliktus rendezéséhez vezető következő lépés a megtorló csapás után, de ilyesmiről nem hallani.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Helyes döntés volt Angela Merkel német kancellártól, hogy Németország nem vesz részt egy ilyen műveletben, de „ha Németország nemet mond erre a tervre, akkor annak kell lennie a következő kérdésnek, hogy mi is a mi tervünk” – mondta az MSC vezetője. Aláhúzta, hogy az EU-tagállamok közötti egyeztetés nem merülhet ki abban, hogy „ismét egyszerűen nemet mondunk valamire”. Egy EU-s tervre és EU-s „békekezdeményezésre” van szükség.

„Elfogadhatatlan, hogy valamennyi partnerünknek és szomszédunknak csalódást okozunk azzal, hogy úgy teszünk, mintha ez mások feladata lenne, és az 500 millió európai inkább nem is néz oda” – mondta Wolfgang Ischinger.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »