Úgy tűnik, Trump meggondolta magát a TPP-vel kapcsolatban

Meggondolta magát Donald Trump amerikai elnök és csatlakozna a Csendes-óceán partjai mentén elterülő országok szabadkereskedelmi egyezményéhez, ha sikerül a korábbinál jobb feltételeket kiharcolni.

A Twitteren csütörtökön közzétett üzeneteiben Trump úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok belép a megállapodásba, de csak akkor, ha az lényegesen jobb feltételeket kínál, mint az előző elnöknek, Barack Obamának felajánlott egyezség. Az érintett 11 ország közül az Egyesült Államoknak hattal van kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodása, és jelenleg tárgyalásokat folytat Japánnal, a tömörülés legnagyobb országával.

Donald Trump már meg is bízta Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselőt és Larry Kudlow gazdasági főtanácsadót, hogy nyissák meg újra a tárgyalásokat a csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezethez való csatlakozásról.

Japán és Új-Zéland óvatosan reagált az amerikai elnök bejelentéseire. Japán vezetők úgy fogalmaztak, hogy üdvözlik a lépést, amennyiben ezzel Donald Trump elismeri a csendes-óceáni partnerség jelentőségét. Ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy rendkívül nehéz lenne a szabadkereskedelmi megállapodás egy vagy több részét felülvizsgálni. David Parker új-zélandi kereskedelmi miniszter jelezte, hogy országa nyitott a megállapodás újratárgyalására az Egyesült Államok csatlakozásának érdekében, de az amerikai álláspont nem világos, tekintettel a Trump-kormányzaton belüli nézeteltérésekre.

  • Előzmények
Trump elnök, választási ígéretéhez híven, tavaly januárban, első munkahetének első napján aláírta azt a rendeletet, amelynek alapján az Egyesült Államok kilépett a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevet viselő szabadkereskedelmi egyezményből. A növekvő kínai befolyás ellensúlyának szánt megállapodást – hosszú évekig tartó tárgyalások után – 2016. február 4-én Aucklandban írta alá az ázsiai-csendes-óceáni térség 12 állama, amelyek együttesen a világgazdaság 40 százalékát képviselik.

A maradék 11 ország képviselői idén március 8-án parafálták az Egyesült Államok nélküli csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezet fenntartásáról szóló megállapodást. Az immár Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség (CPTPP) névre hallgató megállapodásnak Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Japán, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Peru, Szingapúr és Vietnam a tagja.

Kapcsolódó cikkünk: A TPP lehet a globális kereskedelem új vezetője

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »