Trump egyelőre nem váltja be fenyegetését Szíria kapcsán

Nem született döntés Szíriáról a nemzetbiztonsági tanács washingtoni ülésén – jelentette be közleményében a Fehér Ház helyi idő szerint csütörtökön későn délután.

A Sarah Huckabee Sanders szóvivő aláírásával kiadott közlemény arról tájékoztatott, hogy Donald Trump elnök elhalasztotta a döntést a Szíria elleni esetleges katonai csapásmérésről, mert még további konzultációkat tart szükségesnek a szövetséges országokkal.

„Nem hoztunk végső döntést, továbbra is mérlegeljük a hírszerzési adatokat és elkötelezettek vagyunk a partnereinkkel és szövetségeseinkkel folytatandó egyeztetés mellett” – olvasható a rövid kommünikében. Huckabee Sanders közölte azt is: Donald Trump még egyeztetni kíván Theresa May brit kormányfővel és Emmanuel Macron francia államfővel.

Az amerikai elnök csütörtökön Twitter-bejegyzésben is foglalkozott Szíriával. Reggel azt írta mikroblog-bejegyzésében: „Soha nem mondtam, mikor kerül sor a Szíria elleni támadásra, lehet, hogy nagyon hamar, lehet hogy egyáltalán nem hamar”. Kora délután aztán finomított a megfogalmazáson. „Nagyon, nagyon komolyan vizsgáljuk a helyzet egészét” – mondta újságíróknak a nemzetbiztonsági tanács ülése előtt.

A nemzetbiztonsági tanács megbeszélésén részt vett James Mattis védelmi miniszter is, aki csütörtökön délelőtt a képviselőház fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán hangsúlyozta: bármilyen amerikai katonai csapás célja az, hogy megelőzze a szíriai háború oly’ mértékű „elszabadulását”, amelyben részt venne Oroszország, Irán, Törökország és mások is.

Az amerikai védelmi miniszter a képviselőházi bizottság előtt megjegyezte ugyan, hogy az esetleges katonai csapásmérésnek megvannak a kockázatai, de – tette hozzá – a vegyi fegyverek szíriai bevetését nem szabad eltűrni. A tárcavezető kitartott azon korábbi álláspontja mellett, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad közvetlenül is részt vennie a szíriai polgárháborúban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

„A stratégiánk ugyanaz, mint egy évvel ezelőtt, vagyis az ENSZ által tető alá hozott békemegállapodást szeretnénk, s ezzel egyidejűleg fél lábbal ott maradni, hogy megfojtsuk az Iszlám Államot” – utalt Mattis a terrorszervezet még Szíriában lévő terroristáira.

Kiemelte, hogy ő személy szerint úgy gondolja: Szíria „bűnös” a vegyi fegyverek „megbocsáthatatlan” alkalmazásában, de megjegyezte azt is, hogy a nemzetközi ellenőrző csoportnak nehéz lesz egyértelműen bizonyítania, ki is követte el a szombati vegyifegyver-támadást.

Washington, 2018. április 12. James Mattis amerikai védelmi miniszter (b) és Joseph Dunford tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke az amerikai fegyveres erők felügyeletének bizottsága előtti meghallgatásukon a washingtoni törvényhozás épületében a Capitoliumban 2018. április 12-én. A katonai vezetőket az állítólagos dúmai vegyi támadásra adható válaszlépésekkel kapcsolatban hallgatják meg. (MTI/EPA/Shawn Thew)

Washington, 2018. április 12.
James Mattis amerikai védelmi miniszter (b) és Joseph Dunford tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke az amerikai fegyveres erők felügyeletének bizottsága előtti meghallgatásukon a washingtoni törvényhozás épületében a Capitoliumban 2018. április 12-én. A katonai vezetőket az állítólagos dúmai vegyi támadásra adható válaszlépésekkel kapcsolatban hallgatják meg. (MTI/EPA/Shawn Thew)

Oroszország továbbra is a diplomáciai megoldás híve

A nemzetközi közösség legfőbb feladata  jelen pillanatban az, hogy – tekintettel a Washingtonból érkező fenyegetésekre – elkerülje a háborút Szíriában – hangsúlyozta Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet újságíróknak a világszervezet Biztonsági Tanácsának csütörtöki zárt ülését követően.

Az orosz diplomata kiemelte: a kialakult helyzetben nem lehet kizárni egy közvetlen fegyveres konfliktus lehetőségét sem az Egyesült Államok és Oroszország között. Újságírói kérdésre felelve Nyebenzja elmondta: „Sajnálatos módon semmit sem zárhatunk ki, mert láttuk a Washingtonból érkező bejelentéseket, amelyek nagyon harciasak voltak. Tudják, hogy ott vagyunk (Szíriában), s remélem, lesz párbeszéd a rendelkezésre álló csatornákon keresztül, hogy elejét vegyük minden ilyen nemű veszélynek” – fogalmazott.

Ugyanakkor Nyebenzja aláhúzta, hogy a jelen helyzetben „a háború fenyegetésének elhárítása haladéktalan elsőbbséget élvez”.

Nyebenzja szerint Oroszország és a szíriai vezetés együttesen szavatolja majd a kelet-gútai Dúmában végrehajtott állítólagos vegyi támadás kivizsgálását végző Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) nyomozóinak a biztonságát. Mint mondta, Moszkva mindent megtesz, hogy segítse a vizsgálatot. Az OPCW közölte: nyomozói szombaton kezdik meg munkájukat, hogy kivizsgálják a feltételezett vegyi támadást a Damaszkusz melletti térségben.

Oroszország – az ügyre rálátással bíró diplomaták szerint – az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kérte péntekre, egyben felkérte António Guterres főtitkárt, hogy nyilvánosan tájékoztassa a 15 tagú testületet a szíriai helyzetről.

Mégis indul a beavatkozás?

Hét amerikai katonai repülőgép felderítő tevékenységet végzett Szíria partvidékének közelében, ahol a tartuszi orosz haditengerészeti kikötő és a hmejmími katonai reptér található – közölte a katonai légiközlekedést ellenőrző orosz központ Twitter oldalán pénteken.

A beszámoló szerint az amerikai haditengerészet hat P-8A Poseidon típusú tengeri járőrrepülőgépe az olaszországi Szicília egyik támaszpontjáról indult bevetésre, míg egy másik, EP-3E Aries II típusú amerikai felderítőgép a görögországi Kréta szigetéről startolt.

Közben az AP amerikai hírügynökség azt jelentette, hogy Dúmában orosz katonai járőrök jelentek meg.

Forrás: MTI/AP/TASZSZ/Reuters/Hszinhua/Kitekintő

Friss hírek