Gondolatolvasó eszközt fejlesztettek az MIT kutatói

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatórészlege kifejlesztett egy olyan headsetet, amely „meghallja” a ki nem mondott szavainkat és válaszolni is tud nekünk ezekre.

Az MIT Media Lab munkatársai módot találtak arra, hogy a felhasználó úgy kommunikálhasson egy számítógépes rendszerrel, hogy magában beszél (vagy más szóval szubvokalizál). Az AlterEgo névre keresztelt készülék elektródák segítségével „leolvassa” a neuromuszkuláris jeleket a felhasználó belső beszédszerveiről, amikor az épp valamin gondolkodik. Tehát magyarul azokból az apró izommozdulatokból nyer ki információt, amit az ember gondolkodás vagy olvasás közben önkéntelenül is csinál.

Miután a felhasználó a fejére illesztette a headsetet, az várja az utasításokat – például fel lehet tenni neki egyszerűen megfogalmazott kérdéseket. A készülék ezt követően képes az agyból a szájba küldött, finom „izomrángások” felismerésére és dekódolására, majd miután értelmezte a kérdést, választ is ad.

Hogy működik az AlterEgo?

„Az volt az elképzelésünk, hogy létre lehetne hozni egy olyan számítástechnikai platformot, amely belsőleg kapcsolja össze az embert és a gépet, és a felhasználó ezáltal úgy érzi, mintha a program a saját tudatának belső kiterjesztése lenne” – mondta Arnav Kapur, a projekt vezető kutatója.

A neuromuszkuláris jelek észrevehetetlenek az emberi szem számára, így a külvilág csak azt látja, hogy valaki egyszerűen sétál az utcán egy headsettel a fején, miközben valójában az illető gondolatban képes kommunikálni a számítógépes rendszerrel. Kapur ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy a készülék képes valódi gondolatolvasásra, hiszen az, amikor úgymond „magunkban beszélünk”, egy szándékos cselekedet.

A projekt egyelőre gyerekcipőben jár, hiszen az eszköz eddig csupán 100 szó ilyen módon történő felismerésére képes, mégpedig 92 százalékos pontossággal, de a csapat reményei szerint tovább bővítik majd a szókincsét.

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »