Ezúttal önként távozik a politikából Trump egyik embere

Paul Ryan házelnök, republikánus képviselő bejelentette, hogy az ősszel tartandó, úgynevezett félidős választásokon nem jelölteti magát újra és 2019 januárjában távozik a washingtoni politikai életből. 

Rövid sajtótájékoztatóján Paul Ryan többször is azt hangsúlyozta, hogy döntésének családi okai vannak, nem akar „vasárnapi édesapja” lenni három gyermekének.

„Ha még egy ciklust szolgálnék itt, akkor a gyerekeim csakis hétvégi apaként ismernének, s ezt nem engedhetem meg” – fogalmazott a wisconsini politikus. Hozzátette: „Minden erőmet ennek a feladatnak szenteltem, de nem bántam meg, hogy vállaltam e felelősséget”. Háláját fejezte ki, hogy „a történelem részeseként” hozzájárulhatott az ország jobbításához. A Republikánus Párt számára a novemberi választásokon fényes jövőt jósolt, s egyúttal köszönetét fejezte ki Donald Trump elnöknek, hogy lehetőséget adott nekünk az ország helyes útra terelésére. Az egyik újságíró azon kérdésére, hogy vajon nem azért távozik-e a politikai életből, mert Donald Trump megváltoztatta a washingtoni politizálás jellegét, Ryan leszögezte: „egyáltalán nem erről van szó”.

Elemzők azonban nem osztják Ryan álláspontját, kivált, mert hónapok óta napirenden van esetleges távozása. Az első kommentárok szerint a 48 éves Ryan – aki csaknem húsz esztendeje politizál a washingtoni kongresszusban és a 2012-es elnökválasztáson Mitt Romney alelnökjelöltje volt – régóta vitában áll Donald Trumppal, akinek stílusát többször is nyilvánosan bírálta.

Trump túlságosan hajlékony és kompromisszumokra kész politikusnak minősítette Ryant. A CNN hírtelevízió kommentátora szerint az elnök és a házelnök vitájában Donald Trump győzött. A Politico arra emlékeztetett, hogy Ryan újrajelöltette volna magát, de álláspontját szinte váratlanul változtatta meg, amikor nyílt vetélkedés robbant ki a házelnöki posztért. Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus többségének vezetője és Steve Scalise rangidős republikánus képviselő is jelezte, hogy szívesen vállalná a házelnöki felelősséget. Trump elnöknek kifejezetten szoros a kapcsolata a kaliforniai McCarthy képviselővel, s több elemző is arra számít, hogy őt jelöli házelnöknek.

Bejelentése előtt Paul Ryan tájékoztatta Donald Trumpot és Mike Pence alelnököt is. Trump Twitter-bejegyzésben dicsérte a házelnököt, „igazán jó embernek” nevezte őt és hangsúlyozta, hogy „megkérdőjelezhetetlen örökséget” hagy a törvényhozásra. Ryan sajtótájékoztatója után nem sokkal újabb republikánus törvényhozó jelentette be, hogy visszavonul: a floridai Dennis Ross képviselő szintén nem jelölteti magát újra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »