Közeledik egymáshoz Varsó és Brüsszel

A tavaly decemberi lengyel kormányátalakítás után megváltozott a légkör Varsó és Brüsszel viszonyában, őszinte párbeszéd zajlik – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke hétfőn Varsóban, ahol a lengyel külügyminiszter meghívására a lengyel igazságügyi reformról tájékozódik.

„Bár nem értünk azonnal mindenben egyet, őszinte és nyitott párbeszédet folytatunk a minket érdeklő összes ügyben”- közölte Timmermans a Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel tartott sajtóértekezleten.

Elmondta, hogy „a kompromisszumkeresés szellemében” figyeli majd a lengyel parlamenti vitát a lengyel kormánypárt által már előterjesztett tervezetekről, amelyek részben figyelembe veszik Brüsszel ajánlásait. A megoldás megtalálása szerinte nem vesz igénybe sok időt, hiszen Mateusz Morawiecki kormányfő és Czaputowicz „nyitottak az Európai Bizottság elvárásaira”.

Timmermans kulcsfontosságúnak nevezte a bíróságok függetlenségének és a hatalmi ágak elválasztásának kérdését, Czaputowicz pedig kiemelte: mindkét fél olyan konszenzusra törekszik, amely a Varsóval szemben tavaly decemberben a 7. cikk szerint elindított eljárás lezárását célozza. A két fél között vannak bizonyos eltérések a lengyel reform mértékét, az új előírások értelmezését illetően – értékelte, hozzáfűzve, hogy szerinte a korábban elfogadott megoldások megfelelnek az EU elveinek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Czaputowicz szerint lehetséges, hogy az Európai Bizottság javaslatai alapján utólag „bizonyos változásokat” vezetnek be a lengyel bírósági reformban. Kívánatosnak nevezte viszont, hogy a változásokra vonatkozó „értelmezési különbségeket” elkerülendő, Varsó és Brüsszel egy meghatározott csomag megvalósításában állapodjék meg.

Timmermans – aki eddig a lengyel igazságügyi reform legkeményebb bírálója volt a bizottságban – Varsóban hétfőn Mateusz Morawiecki kormányfővel, Krzysztof Szczerski államfői kabinetfőnökkel és külügyi államtitkárral, továbbá a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság elnökével is tárgyalt.

Szczerski a találkozó után újságíróknak elmondta: arra számít, hogy az Európai Bizottsággal folytatott párbeszéd kompromisszummal zárul, mely egyfelől a lengyel bírósági reform „következetes és nyugodt megvalósítását” teszi majd lehetővé, másfelől megengedi, hogy Európa, ezen belül Lengyelország, „nekiláthasson az előtte álló más problémák megoldásának”.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »