Az USA Oroszországot tekinti felelősnek az újabb szíriai vegyifegyver-támadásért

Szombaton a katari al-Dzsazíra hírtelevízió arról számolt be, hogy a szíriai lázadók utolsó fészkeként számon tartott Dúmában mérgező és veszélyes klórgázt vetettek be. Az nem derült ki, hogy ki vetette be a vegyi fegyvert, a SANA hivatalos szíriai hírügynökség pedig tagadta a támadás tényét is.

A szíriai lázadók utolsó erődítményeként szolgáló városban a Fehérsisakosok (White Helmets) nevű híres szíriai mentőcsapat tagjai segédkeznek a mérgezést szenvedett túlélők ellátásban. A csapat tagjai holttestek fotóit mutatták a sajtónak, az áldozatok között sok gyermek is van. A Fehérsisakosok szerint civil lakosok százai szenvedtek mérgezést a vegyi támadás következtében, egy helyi önkéntes orvos elmondta, hogy csaknem ezer ember légzési nehézségekkel küszködik. A halottak száma emelkedhet – tette hozzá.

Az amerikai külügyminisztérium riasztónak nevezte szombat éjjel kiadott közleményében a szíriai Dúma városa ellen elkövetett feltételezett vegyi támadást. A tárca közleményében hangsúlyozták: ha bebizonyosodik, hogy a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta legnagyobb városában, Dúmában azért haltak fulladásos halált mintegy negyvenen, mert a város ellen valóban vegyifegyver-támadást követtek el, akkor erre a nemzetközi közösségnek választ kell adnia.

  • Előzmények
Pénteken több nap után először ismét összecsapások voltak Dúma térségében. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet szerint a szíriai légierő – orosz támogatással – mintegy negyven csapást mért a városra és környékére, ennek következtében 27 ember, köztük öt gyerek életét vesztette, többtucatnyian megsebesültek.

A szíriai állami televízió megerősítette, hogy „megtorló csapásokat” mértek a lázadókra, mert ők előzőleg rakétával támadták meg a főváros több kerületét, és megöltek két lakost.

Szombaton a szíriai orosz békéltetőközpont parancsnoka közölte, hogy a Dzsejs al-Iszlám iszlamista lázadószervezet újraindította hadműveleteit a szíriai kormányerők ellen, miután új vezetők vették át a hatalmat benne. Dúma a kelet-gútai térségben fekszik, és a lázadók évek óta lőtték onnan Damaszkuszt. A kormányerők orosz légi támogatással február 18-án offenzívát indítottak ellene.

Március 5-én az orosz békéltetőközpont megállapodást kötött Abu Humammal, a Dzsejs al-Iszlám egyik korábbi – immár félreállított – vezetőjével a békés lakosság, a lázadók és családtagjaik elszállításáról a szomszédos Aleppó tartományba. Azóta több mint 33 ezer ember – jórészt polgári lakos – hagyta el a várost.

„Ha ezek a híradások igazaknak bizonyulnak, akkor ez „riasztó és azonnali választ követel a nemzetközi közösségtől” – olvasható a Heather Nauert szóvivő által aláírt dokumentumban. A szóvivő egyben leszögezte: „a szíriai kormányt és a háttérből támogatást nyújtó Oroszországot felelősségre kell vonni és minden további támadásnak azonnal elejét kell venni”.

A külügyi állásfoglalásban egyúttal hangsúlyozták: „a szíriai rezsimnek nyújtott rendületlen segítsége miatt végső soron Oroszországnak kell viselnie a felelősséget a brutális támadásokért”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Oroszország szerint nem volt támadás

Az orosz diplomáciai tárca dezinformációnak minősítette az amerikai külügyi állásfoglalást, azzal gyanúsítva meg Washingtont, hogy kitalált ürüggyel katonai beavatkozást készít elő Szíriában. Moszkva szerint a Nyugat „a terroristák és a kibékíthetetlen, a politikai rendezésétől elzárkózó radikális ellenzék” megvédelmezésére, egyúttal pedig egy kívülről végrehajtandó lehetséges csapás igazolására törekszik.

Az orosz külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy abszolút megengedhetetlen, és a legsúlyosabb következményekkel járhat a katonai beavatkozás Szíriában, ahol a törvényes szíriai kormány meghívására orosz katonák tartózkodnak. A tárca rámutatott, hogy a békítési központ és a szíriai kormányerők a humanitárius folyosókon keresztül folytatják a civil lakosság kimenekítését Kelet-Gútából.

Forrás: MTI / AFP/EFE/ANSA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »