Mexikói elnök: Trump tervei ellentmondanak a jószomszédság elveinek

Enrique Pena Nieto mexikói államfő felszólította Donald Trump amerikai elnököt, hogy Mexikó helyett inkább az amerikai belpolitikai problémákkal foglalkozzon.

Trump csütörtökön bejelentette, hogy az amerikai-mexikói határon tapasztalt „válsághelyzet” miatt a Nemzeti Gárda több ezer tagját a térségbe küldi. Pena Nieto szerint Trump jobban tenné, ha inkább az amerikai parlament előtt sorakozó belpolitikai problémákra irányítaná figyelmét.

„Ha legutóbbi megnyilvánulásai a belpolitikai kérdések miatti frusztrációból fakadnak, akkor azokkal foglalkozzon, ne a mexikói problémákkal” – írta a Twitteren a latin-amerikai ország vezetője csütörtökön. „Nem hagyjuk, hogy a negatív retorika határozza meg lépéseinket” – szögezte le.

A mexikói elnök szerint Trump tervei ellentmondanak a jószomszédság elveinek: „Viszonyunk intenzív és dinamikus, ami természetesen kihívásokkal is jár, de ezek a kihívások sohasem szolgálhatnak fenyegető magatartás vagy tiszteletlenség alapjául” – fogalmazott.

Trump azt mondta, hogy a határfal felépüléséig a térségben szeretné tartani a csapatokat. Az amerikai elnök kampányában azt ígérte, hogy falat épít az amerikai-mexikói határon a migráció megfékezésére. A fal megépítésének költségét 25 milliárd dollárra becsülik, de a kongresszus eddig ennek az összegnek mindössze töredékét teremtette elő. Trump azt is felvetette, hogy Mexikónak kellene kifizetnie az építmény költségeit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Hivatalos adatok szerint a határ menti helyzet nem romlott. Bár a tavalyi év vége óta időszakos emelkedést mutat a határsértők száma, az elmúlt években összességében egyre kevesebben próbálkoztak meg azzal, hogy a térségből illegálisan bejussanak az Egyesült Államokba.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »