Az olasz államfő több időt adott a pártoknak az egyeztetésre

Az olasz választások győzteseként a jobbközép koalíciót vezető Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) miniszterelnök-jelöltje is hajlandóságát fejezte ki az esetleges közös kormányalakításra a Sergio Mattarella államfővel tartott egyeztetéseket követően csütörtökön, az államfő pedig a jövő héten folytatja a pártokkal való konzultációt. 

Sergio Mattarella a kétnapos kormányalakítási egyeztetések végén a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy széles egyetértés kell a stabil kormányzáshoz, és egyelőre nem adottak a feltételei egy új kormány megalakításának. Ezért az államfő további időt adott a pártoknak és bejelentette, hogy jövő héten újabb konzultációs kört tart a parlamenti pártok vezetőivel.

Az olasz államfő, Sergio Mattarella sajtótájékoztatót tart az M5S vezetőjével, Luigi Di Maioval tartott megbeszélése után Rómában, 2018. április 5-én. EPA/ETTORE FERRARI

Az olasz államfő, Sergio Mattarella sajtótájékoztatót tart az M5S vezetőjével, Luigi Di Maioval tartott megbeszélése után Rómában, 2018. április 5-én. EPA/ETTORE FERRARI

Sajtóértesülések szerint a következő napokban hivatalos találkozón egyeztet egymással Matteo Salvini, a jobbközép koalíciót vezető Liga és Luigi Di Maio az M5S miniszterelnök-jelöltje. Az államfővel tartott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Matteo Salvini és Luigi Di Maio is hajlandóságot mutatott a közös kormányalakításra.

Az új olasz kormány megalakításának a parlamenti választásokon győztes jobboldali koalíción kell alapulnia, de a stabil kormány megalakítása érdekében bevonjuk az Öt Csillag Mozgalmat is – jelentette ki Matteo Salvini.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Luigi Di Maio, az M5S vezetője korábban minden politikai erő felé nyitottságot hangsúlyozottt, egyedül a Silvio Berlusconival közös kormányzást zárta ki. Az államfővel tartott egyeztetés után Luigi Di Maio ezt ismételte meg, hangsúlyozva, hogy a legnagyobb pártként az M5S-nek kell kormányt alakítania.

Megjegyezte, hogy mivel az M5S sem nem baloldali, sem nem jobboldali párt, ezért a kormányzásért kész megállapodni akár a PD-vel, akár a Ligával a német nagykoalíció példájára. Hangsúlyozta, hogy az M5S nem koalíciót akar kötni, hanem „kormányzati szerződést” egy közös programról. Hozzátette viszont, hogy a jobbközép koalíciót nem ismeri el, vagyis elutasítja a Berlusconi vezette Hajrá Olaszországgal (FI) történő kormányalakítást.

A balközép Demokrata Párt (PD) küldöttségének nevében Maurizio Martina ügyvivő főtitkár kijelentette, nem kötnek választási szövetséget az M5S-szel, ellenzékbe vonulnak. Megjegyezte, hogy az M5S és a Liga már felosztotta egymás között a parlamenti elnöki és bizottsági helyeket, ami a két formáció közötti összhangra utal. Elemzők szerint azonban a kormányalakítás hátterében az igazi politikai játszma nem az M5S és a Liga, hanem a Liga és a Forza Italia között zajlik majd.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »