Kína villámgyorsan visszavágott az USA-nak

Kína szerdán közzétette azoknak az amerikai termékeknek a listáját – mintegy 50 milliárd dollár értékben -, amelyekre 25 százalékos importvámot vetne ki, ha az Egyesült Államok megemeli egyes kínai termékek importvámját.

A kormány adó- és vámügyi bizottsága (Customs Tariff Commission of the State Council) 14 termékkategóriába eső 106 terméknél döntött a megemelt vámok kivetéséről – jelentette be szerdán honlapján a pekingi pénzügyminisztérium. Kína arra válaszul jelentette be a lépést, hogy az Egyesült Államok közzétette az importvám 25 százalékra történő megemelésére kijelölt termékek listáját, 50 milliárd dollár értékben.

A minisztérium közleménye leszögezi: az amerikai intézkedés „a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak egyértelmű felrúgását jelenti”, valamint „súlyosan sérti Kínának a WTO szabályrendszerében biztosított jogait, továbbá veszélyezteti gazdasági érdekeit és biztonságát”.

A közlemény egyúttal jelezte, hogy az amerikai termékekre kivetett kínai importvámok megemelésére a kínai termékekre kivetett amerikai importvámok megemelését követően kerül sor. „Az amerikai importcikkek vámtételeinek megemelésére az Egyesült Államok nemzetközi kötelezettségeinek megszegésével kialakult szükséghelyzet miatt van szükség” – hangsúlyozza a dokumentum.

Az importvám megemelésére kijelölt amerikai termékek között olyan mezőgazdasági cikkek is szerepelnek, mint szójabab, kukorica, marhahús, narancslé és dohány. A listán vegyi anyagok mellett gépjárművek, valamint 15 és 45 tonna közötti önsúlyú repülőgépek is szerepelnek.

A pekingi pénzügyminisztérium közleménye ugyanakkor kiemeli, hogy a két ország gazdasága jól kiegészíti egymást, ezért „az egyetlen járható utat az együttműködés jelenti”, megjegyezve, hogy a jelentkező problémákat konstruktív megközelítést alkalmazva, az ésszerűség talaján állva, a párbeszéd elmélyítésével kellene megoldani.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Xinhua

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »